EU - jönnek a felhasználók által cserélhető akkumulátorok

EU - jönnek a felhasználók által cserélhető akkumulátorok

2022. december 14. 09:29, Szerda
Új európai uniós szabályok fognak vonatkozni az okostelefonokban és a laptopokban alkalmazott energiatárolókra.

Az Európai Parlament azért akar változtatni a jelenlegi gyakorlaton, mert a készülékek akkumulátorainak cseréjéhez általában szaküzletbe kell menni. Azonban még időbe telik, amíg az új rendelet hatályba lép.

Az új előírások lehetővé teszik majd, hogy a jövőben az Európai Unióban a különböző eszközökben az energiatárolókat a magánszemélyek maguk is kicserélhessék. Erről állapodtak meg az Európai Parlament és az európai uniós tagállamok tárgyalói. Az Európai Parlament közölte, hogy az új szabályok három és fél esztendőn belül lépnek hatályba.

Malte Gallée európai parlamenti képviselő kijelentette, hogy az előírások alól kizárólag a főként nedves környezetben használt készülékek mentesülnek, továbbá azok, amelyek biztonsági problémákat okozhatnak, például professzionális orvosi berendezések cseréje esetén.

A mostani megállapodás az Európai Bizottság azon javaslatára vezethető vissza, amelyet a testület 2020 decemberében terjesztett elő. Az Európai Unióban a nyersanyag-kitermeléstől az újrahasznosításig az energiatárolók környezetbarátabbá válnak. A cél a hosszabb élettartam, valamint a szociális és az ökológiai normák betartása az olyan fontos nyersanyagok kitermelése során, mint a lítium vagy a kobalt.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy az akkumulátorok központi jelentőséggel bírnak az elektromobilitás szempontjából. Az azok iránti kereslet 2030-ra több mint tízszeresére fog nőni.

Az új célkitűzések a különböző típusú elemekre vonatkozó minimális begyűjtési célértékeket is tartalmazzák. A jövőben a gyártási és fogyasztói hulladékból visszanyert kobalt, ólom, lítium és nikkel minimális mennyiségét újra fel kell használni az új energiatárolókban. Az Európai Bizottság 2030 végéig azt is megvizsgálja, hogy a nem újratölthető akkumulátorokat szabad-e még használni.

Az új megállapodás valamennyi energiatárolóra vonatkozik majd, beleértve a hordozható akkumulátorokat, az elektromos járművek akkumulátorait, az ipari akkumulátorokat, az indító-, villám- és gyújtóakkumulátorokat (SLI) (amelyeket főként járműveknél és gépeknél használnak) és a könnyű közlekedési eszközök (például elektromos kerékpárok, elektromos mopedek és robogók) akkumulátorait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások