Rekordhosszú drónos szállítási útvonalat tesztelnek Zürich fölött

Rekordhosszú drónos szállítási útvonalat tesztelnek Zürich fölött

2022. december 14. 00:21, Szerda
A robotrepülőgépek felgyorsítják a kórházak és a laboratóriumok közötti belvárosi szállítást.

A Matternet amerikai dróngyártó cég kísérleti jelleggel 5 kilométeres szállítási útvonalat állított fel Zürich felett. A vállalat szerint ez a világ leghosszabb olyan jellegű szállítási útvonala, amelyen a robotrepülőgépek egy nagyváros felett közlekednek. A Matternet M2 pilóta nélküli légi járművei a Triemli és a Waid kórházak között szállítanak biológiai mintákat és diagnosztikai teszteket. A két kórház a Zürichi Központi Kórház részét képezi, a köztük lévő repülési idő körülbelül hét perc. A repülések autonómok és látótávolságon túliak (Beyond Visual Line of Sight, BVLOS), s azok nyomon követése és a szükséges beavatkozások az irányításba távolról, a zürichi küldetésirányító központból történnek.

A két kórház közötti szállítási idő drasztikusan lerövidül a földi szállításhoz képest, mivel a drónoknak nem kell átvergődniük a városi forgalomban. Ez csökkenti a szén-dioxid-lábnyomot is, mivel a kvadkopterek elektromos meghajtásúak. Ugyanakkor a robotrepülőgépek megkönnyítik az igény szerinti áruszállítást ahelyett, hogy a futároknak egyedi utakat kellene tenniük. Az egyes szállításokat korábban nagyobb járművekkel együtt, naponta egyszer végeztek. A minták ráadásul kötegekben érkeznének, ami a laboratóriumi személyzet nagyobb munkaterheléséhez vezetne. Most a mintákat a nap folyamán lehet szállítani, ami a munkaterhelés csökkenését eredményezi.

"Svájc a világ egyik legfejlettebb országává vált a méretarányos drónkiszállítási műveletek területén. Ez az új zürichi útvonal - a Svájcban öt éve folytatott sikeres működésünkre építve - segít nekünk betekintést nyerni egy olyan városi szintű orvosi hálózat kialakításába, amely mintául szolgálhat hasonló hálózatok számára Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és azon túl" - jelentette ki Andreas Raptopoulos, a Matternet alapítója és vezérigazgatója.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások