Gyengébb chipekkel bővít az AMD

Gyengébb chipekkel bővít az AMD

2022. december 28. 22:49, Szerda
A cég az órajelet mérsékelte az új változatoknál, ezek hamarosan befutnak.

Az AMD kapcsán nem is olyan régen a friss pénzügyi jelentésről adtunk hírt, amely meglehetősen felemásra sikeredett. A céget ez persze nem tartja vissza a további bővítéstől, közvetlenül az év elején pedig további változatokat mutatnak majd be a nagyközönség előtt.

A napokban, még az ünnepek alatt, egy külsős forrás szellőztette meg a rövidebb listát, amelyen már ezen új jövevények szerepelnek. Ebben arról olvashatunk, hogy hamarosan a Ryzen 9 7900, a Ryzen 7 7700, valamint a Ryzen 5 7600 rajtol majd el a piacon, vagyis a vállalat az X-jelölést hagyja el ezen típusokról, ami az órajelek és ezzel egy időben a fogyasztás mérséklődését jelzi számunkra. Tekintettel arra, hogy a 7900X, a 7700X, illetve a 7600X már jelenleg is elérhető a vásárlók számára, nem beszélhetünk teljesen új jövevényekről, ezt még inkább egyértelművé teszi, hogy a magok és szálak száma mindhárom esetben marad változatlan, viszont a szerényebb jellemzők miatt a hivatalos ár is csökkenni fog.

Az X-jelölést elhagyó példányoknál durván 1 GHz körüli mértékben mérséklik az alap órajelet, bár az általuk elérhető maximális szint alig lesz alacsonyabb. Ezzel azonban elérik, hogy a 170 és 105 watt körüli TDP egységesen 65 wattra jön le, vagyis az étvágy terén számolhatunk majd jelentős csökkenéssel, miközben nyilván az árak is mérséklődnek. Ezek sorrendben 120, 70 és 70 dollárral lesznek kedvezőbbek, ami már a vásárlók egy jóval szélesebb köre számára lesz elérhető, ezzel pedig jelentős mértékben növelhetik majd a forgalmat és a processzorokból származó bevételt.

A teljesítménnyel nem lesznek nagyobb gondok, a jelek szerint a 7900 még az alacsonyabb órajellel is 19 százalékkal lesz gyorsabb közvetlen elődjénél (5900), a hivatalos megjelenés pedig a január 10-i bemutató után rövid időn belül esedékes.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások