Intelligens cipőtalp, nem csupán ortopéd lábbelikhez

Intelligens cipőtalp, nem csupán ortopéd lábbelikhez

2022. december 31. 10:26, Szombat
A fejlesztés alapját új szenzorok jelentik.

A sendance nevű startup kifejlesztett egy lágy és adaptálható érzékelő technológiát, amelyet először ortopéd cipőkben fognak használni. Az eszközök folyamatosan mérik a nyomást és így segítenek megelőzni a fekélyeket. A cukorbetegek gyakran küzdenek keringési problémákkal a lábukban. Ennek eredményeképpen a fájdalomérzetük korlátozott, a nyomáspontokat vagy a sebeket nem, vagy csak túl későn ismerik fel. A következmény pedig akár amputáció is lehet. A különleges ortopéd cipőnek ezt kell megakadályoznia.

"Az érzékelők könnyen hozzáigazíthatók mindenféle mozgatható alakzathoz" - nyilatkozta Robert Koeppe fizikus, a sendance társalapítója. A körülbelül 5 milliméter átmérőjű érzékelőpontokat a cipőtalpakon található tágítható drótháló kis barázdáiba helyezik be és így zökkenőmentesen illeszkednek a járássegítő eszközök egyedi formájához. Koeppe szerint a cukorbetegek számára készült első, rugalmas érzékelő technológiával ellátott cipőtalpak 2023 közepére-végére kerülhetnek piacra. A megoldást, amely opcionálisan egy adatkezelési megoldást is tartalmaz, a jövőben más alkalmazásokhoz - például ortézisekhez - is fel kívánják használni. De sok más meglévő vagy jövőbeli termék intelligenssé tételére is alkalmazható.

"Az ortopédiai technológia a kísérleti piacunk" - taglalta a cég társalapítója. Az ágazat az új technológiák miatt átalakulóban van. A 3D-nyomtatást egyre gyakrabban alkalmazzák az egyedi orvosi segédeszközök gyártásában. A jövőben az elektronikát az érzékelőkkel együtt nyomtatják majd ki. A társaság már dolgozik az ilyen folyamatok integrálásán a megfelelő gyártóüzemekbe. Koeppe úgy vélte, hogy a kézműves piacról az új technológiákra való átállás sok innovációs potenciált rejt magában. A sendance-t Koeppe, Daniela Wirthl, Thomas Stockinger és Yana Vereshchaga alapították a linzi Johannes Kepler Egyetem vállalkozásaként. A vállalat már kis sorozatban gyártja az első nyomásérzékelős szenzorhálózatokat és megkezdte az első értékesítéseit, többek között a kerékpáros cipőkbe szánt érzékelőkkel. A startupot az Austria Wirtschaftsservice (aws) fejlesztési bank és az Osztrák Kutatásfejlesztési Ügynökség (FFG) is támogatja.

Koeppe rámutatott, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszer a növekvő elöregedés miatt az összeomlás felé tart. Fontos, hogy a modern technológiát észszerű módon használják a rendszer tehermentesítésére. Az érzékelők támogatnák a kiegészítő érzékszervi érzékeléssel rendelkező embereket és időben észlelnék azokat a figyelmeztető jeleket, amelyeket egyébként nem lennének képesek észrevenni. A cég egy olyan kutatási projektet is tervez, amelyben az érzékelő technológia segíteni fog a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedőknek, hogy elkerüljék a kontrollálatlan köhögési rohamokat. A testen viselt érzékelők és a mesterséges intelligencia segítségével figyelmeztető rendszert lehet létrehozni, hogy időben gyógyszeres ellenintézkedéseket lehessen tenni. A rugalmas érzékelők az epilepsziás rohamok korai felismerésére is felhasználhatók. Koeppe leszögezte: "Ezek a jövő nagy témái, amelyekhez központi építőelemet tudunk biztosítani."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások