Nem lesz programozható a digitális euró

Nem lesz programozható a digitális euró

2023. január 23. 09:47, Hétfő
A fizetőeszközt nem lehet majd "okosszerződésekhez" használni, vagy egyéb funkciókkal kiegészíteni.

Az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei igyekeznek megkülönböztetni a tervezett digitális eurót az olyan elterjedt kriptovalutáktól, mint a Bitcoin, az Ethereum és a Ripple. A politikusok álláspontja szerint ugyanis a potenciális európai digitális központi banki fizetőeszköz nem rendelkezhet olyan kiegészítő funkciókkal, amelyeket például "okosszerződések" kötésére lehetne használni. Az eurócsoport a brüsszeli ülése után kiadott nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a digitális euró nem lehet programozható pénz.

A tárcavezetők valóban úgy tekintenek a tekintélyes projektre - amelynek megvalósíthatóságát az Európai Központi Bank (EKB) mintegy másfél éve vizsgálja -, mint "a modern fizetési megoldások jövőbeli architektúrájának építőkövére". A testület úgy véli, hogy a digitális euró lehetővé tenné, hogy "előre meghatározott feltételek teljesülése esetén automatikusan elinduljon a fizetés". A felhasználóknak így lehetővé kell tenniük, hogy egyedi tranzakciókat, például állandó megbízásokat programozhassanak. A digitális eurónak azonban valutaként "bármikor és az egész euróövezetben az euró más formáival - például a bankjegyekkel és a kereskedelmi bankbetétekkel - azonos alapon átválthatónak kell lennie".

"Ahhoz, hogy sikeres legyen, a digitális eurónak biztosítania kell és meg kell őriznie a felhasználók bizalmát" - emelték ki a miniszterek. Ebben az összefüggésben a magánélet védelme, amely alapvető jog, "központi szerepet játszik". Az anonimitás kulcsszó azonban nem szerepel a nyilatkozatban. Ehelyett a politikusok hangsúlyozták: "A digitális euró kialakításának összhangban kell állnia más politikai célkitűzésekkel, például a pénzmosás, az illegális finanszírozás, az adóelkerülés és a szankciók betartásának megelőzésével." Ezért legfeljebb "kockázatalapú megközelítést lehetne alkalmazni, hogy a kevésbé kockázatos ügyleteknél nagyobb adatvédelmet lehessen biztosítani", hogy a magánéletre odafigyelő polgároknak is megfeleljen.

Az eurócsoport támogatja az offline funkciók feltárását is, "amelyek a felhasználási esetek szélesebb körét szolgálnák, és hozzájárulnának a pénzügyi befogadáshoz". Általánosságban elmondható, hogy a digitális eurónak "könnyen és kényelmesen használhatónak és a nyilvánosság számára széles körben hozzáférhetőnek" kell lennie, a végfelhasználók számára felmerülő költségek szempontjából is. A testület nagy jelentőséget tulajdonít az "euróövezet pénzügyi stabilitását" biztosító kezdeményezésnek. Azaz elképzelhető, hogy korlátozzák, hogy egy állampolgár vagy vállalat hány digitális érmét tarthat.

Az eurócsoport jelezte, hogy aktívan részt akar venni a projektről szóló további vitában és abba harmadik országokat is be kíván vonni. Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdasági biztosa megerősítette, hogy az Európai Bizottság a második negyedévben jogalkotási javaslatot akar előterjeszteni a digitális euróról.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások