Már kiütköznek a Steam Deck korlátai

Már kiütköznek a Steam Deck korlátai

2023. január 25. 18:01, Szerda
A Valve megoldása hamarosan túl lassú lesz, bár egyelőre még tartja magát.

A Deck kapcsán az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy nem lesz gyorsabb a második változat, a fejlesztők ugyanis a nagyobb erő helyett egyéb területekre helyeznék a hangsúlyt. Ez nem feltétlenül jó döntés, a napokban ugyanis már napvilágot látott egy újabb összefoglaló, amelyben a hardveres korlátokat ecsetelik, a jelek szerint joggal.

A hosszabb íráshoz ezúttal is részletes videó társul, amelyet alább beágyazva mi is megtekinthetünk. Ebből gyorsan kiderül, hogy a Deck korosodó hardvere már nem minden esetben birkózik meg a számításigényes játékokkal, bár az eredmény nem teljesen lesújtó. Mégis jól látszik azonban, hogy a négymagos Zen 2 chip, valamint az RDNA 2 architektúrára épülő grafikus vezérlő már igencsak megizzad egyes címek alatt, esetenként pedig a kényelmes 30 fps elérése is gondot jelent ezen komponensek számára. Megemlítik, hogy a Plague Tale: Requiem alatt megfelelő futási sebességet tapasztaltak, mivel azonban a valódi felbontás itt 720p, a megjelenítés minősége nem tökéletes.


A The Callisto Protocol már közepes és alacsony beállítások mellett is inkább 20 fps körül futott, a Gotham Knights pedig alacsony kinézetnél is 30 fps alatt maradt, ami már jelezte a problémákat. A Need for Speed Unbound ezzel ellentétben közepes grafikánál is 30 fps körüli eredményt mutatott, míg a The Witcher 3 Complete Edition részben közepes és magas beállítások esetén is megmaradt ezen a szinten, ami már biztató. A 2016-ban piacra dobott Uncharted 4 esetében már nem láttak különösebb gondot, ami azt jelzi, hogy a CPU ereje ennél a címnél többé-kevésbé elégségesnek bizonyult.

Azt egyelőre megjósolni sem lehet, hogy a Deck mikor válik majd teljesen elavulttá, a fenti számok azonban azt jelzik, hogy erre nem kell majd sokat várni. Ezt nyilván a Valve is tudja, így kíváncsian várjuk, hogy pontosan mivel újítják majd meg a vonalat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások