Tisztító­robottal növelhető a napelemek hatékonysága

Tisztító­robottal növelhető a napelemek hatékonysága

2023. január 31. 22:51, Kedd
Akár 30 százalékos javulás is elérhető. A marsi robotok életciklusának végét is általában homokviharok szokták okozni, amelyek miatt megszűnik az energiaellátásuk.

Ahhoz, hogy a napelemek energiát termeljenek, a lehető legtöbb napfénynek kell rájuk esnie - ez nyilvánvaló. Amennyiben azonban a panelek piszkosak, kevesebb napfény éri őket. Egy kis kosz már drasztikusan csökkentheti az energiatermelést. Az egyszerű megoldás a tisztítás. A házak tetején elhelyezett nagy napelemes vagy fotovoltaikus rendszerek esetében azonban ez nemcsak fárasztó egy embernek, hanem veszélyes is. A lezuhanás veszélye mellett ott vannak a magasban gyakran előforduló szélrohamok és a kedvezőtlen körülmények, például ha a napelempark egy sivatagban található, ahol durván süt a nap. Ezen szeretne segíteni a Blade Ranger nevű izraeli startup, amely egy robotot fejlesztett ki a napelemek tisztítására.

Az új egység neve Pleco. Teljesen önállóan végzi a feladatát és elég könnyű ahhoz, hogy drónnal szállítsák a munka helyszínére és ott ledobják. Az utóbbit jelenleg is tesztelik a cég munkatársai. A termék súlya mindössze 20 kilogramm, így egy ember könnyedén felemelheti a napelemekre. Ez különbözteti meg más takarítórobotoktól, amelyek általában nehezek és nagyok, vagy súlyuk miatt nem alkalmasak tetőszerkezetek tisztítására.


A Pleco 2 vákuumkamrával tapad, így a 45 fokos lejtésű panelek tisztítása is megoldható a számára. A gép forgó kefével működik, víz vagy tisztítószerek nélkül. Ez védi a környezetet. Egy óra alatt akár 400 négyzetmétert is képes önállóan lemosni. Ez azt jelenti, hogy 3 óra alatt egy 250 kilowattot termelő napelemfelületet tud megtisztítani. A Blade Ranger szerint a rendszeres tisztítás akár 30 százalékkal magasabb energiatermelést biztosíthat egy fotovoltaikus rendszer számára. A robot a tisztítás közben letapogatja a panelek felületét és a rendellenességekről szóló jelentések révén a rendszerüzemeltetők még a korai szakaszban megtudják, hogy szükség van-e karbantartásra vagy egy panel cseréjére.

Az egység azonban nem magánfelhasználóknak készült, hiszen az ára 12 750 amerikai dollár. Egy családi ház fotovoltaikus rendszerét nagyon sokáig és nagyon gyakran kellene tisztítani, mielőtt megtérülne az ár. A Blade Ranger ezért a fejlesztéssel a napelemparkok üzemeltetőit és a takarítócégeket célozza meg. A nagy napelemparkok esetében a Pleco éjjel-nappal használható, míg a takarítócégek észszerűbben oszthatják be a szakképzett személyzetet, amíg a Pleco a napelemeken végzi a munkáját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások