Internet­adónak tartják az IT-óriások a hálózati költségek kifizetését

Internet­adónak tartják az IT-óriások a hálózati költségek kifizetését

2023. február 23. 22:25, Csütörtök
A távközlési cégek is ragaszkodnak a korábbi álláspontjukhoz.

Február elején derült ki, hogy az Európai Unió konzultálni fog a technológiai és távközlési szektorral arról, hogy az olyan óriáscégeknek, mint például az Alphabet, az Amazon.com, az Apple, a Google, a Meta és a Netflix szerepet kellene-e vállalniuk a távközlési költségekből. A vállalatok már akkor közölték, hogy az ötlet szerintük egy internetforgalmi adóval egyenértékű, amely beavatkozhat az európai internetsemlegességi szabályokba, amelyek minden felhasználót egyformán kezelnek.

Az Európai Bizottság időközben elindította a 12 hetes konzultációt, amely május 19-én ér véget. A távközlési szolgáltatók érve többek között az, hogy az internetes adatforgalom több mint felét az Amazon és a Microsoft szolgáltatásai teszik ki. Thierry Breton, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosa pedig az 5G- és a szélessávú hálózatok kiépítéséhez szükséges nagy beruházásokra hivatkozott és kijelentette, hogy nem céloz meg egyetlen társaságot sem.

"Ezeknek a beruházásoknak a terhe egyre nehezebb. S ez részben a távközlési ágazatban a befektetések alacsony megtérülése, a nyersanyagok drágulása és a világ geopolitikai kontextusa, valamint természetesen az energiaköltségek miatt van így, mert ez is nagy szerepet játszik. Szeretném rögtön leszögezni, hogy mindez az elmélkedés egyáltalán nem irányul senki ellen, inkább a polgártársainknak szól. A jelenlegi problémára a hozzájárulási mechanizmus lehet az egyik megoldás" - emelte ki a politikus.

A konzultációs dokumentum alapján a válaszadókat arról kérdezik, hogy a nagy forgalmat generáló technológiai cégekre vonatkozzon-e a hálózat kiépítésének finanszírozását szolgáló közvetlen befizetések kötelező mechanizmusa, valamint arról is, hogy az Európai Uniónak létre kellene-e hoznia egy kontinentális vagy digitális adót vagy alapot. "Reméljük, hogy nagyon gyorsan tudunk haladni, így nyáron már következtetésekkel tudunk visszatérni, és aztán meglátjuk, mit teszünk a további előrelépés érdekében" - mondta Breton.

"Ez a konzultáció pozitív és sürgős lépés az internetes ökoszisztémában fennálló jelentős egyensúlyhiányok kezelése felé, az európai végfelhasználók javára" - írta közleményében az ETNO távközlési lobbicsoport. A Computer & Communications Industry Association (CCIA) technológiai csoport azonban bírálta a javaslatot. "Az európaiak már most is fizetnek a távközlési szolgáltatóknak az internet-hozzáférésért, nem szabad, hogy a drágább stream- és felhőszolgáltatásokon keresztül másodszor is fizetniük kelljen az IT-vállalatoknak" - fogalmazott közleményében Christian Borggreen, a CCIA Europe vezető alelnöke.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások