Nagyobb hangsúlyt helyez Indiára az Apple

Nagyobb hangsúlyt helyez Indiára az Apple

2023. március 8. 10:43, Szerda
Ezt saját beszállítóján keresztül teszik meg, amely egy hatalmas üzemet épít fel az országban.

Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk arról, hogy a PC-iparban már gondokat okozhatnak a kínai enyhítések, nem sokkal korábban azonban azt is megtudtuk, hogy igencsak eldurvultak a tüntetések a Foxconn üzeménél. Most ez utóbbi cég jelezte, hogy Indiára helyeznek nagyobb hangsúlyt, mégpedig egy komoly befektetéssel.

A Bloomberg adott hírt a napokban a cég jelzéséről, amelyben egy meglehetősen komoly, 700 millió dollárra rúgó befektetésről számolnak be. Ennek révén az India déli részén lévő Karnataka állam fővárosa mellett építenek fel egy hatalmas üzemet, amely a tervek szerint durván 100 ezer új munkahely létrehozását eredményezi majd, az elsődleges cél pedig az iPhone-telefonok egyes alkatrészeinek helyi előállítása, valamint a készülékek ottani összeszerelése. A lépés fontos fejleménynek számít, hiszen a tajvani vállalat legnagyobb ilyen telephelye a kínai Csengcsou területén található, ez utóbbi durván 200 ezer embernek ad munkát, a járvány körüli mizéria, valamint a korábban alkalmazott szigorú megkötések miatt azonban sok gond volt a helyi gyártással, annak újbóli felfuttatásával.

A bejelentés egy új folyamat részét képezi, ez pedig már kifejezetten a gyártókapacitás Indiába történő áthelyezését jelenti, nyilván több nagy lépésben, némileg elnyújtva. Fontos részlet, hogy az olyan amerikai szereplők, mint maga az Apple, arra ösztönzik saját beszállítóikat, hogy keressenek új központi helyeket maguknak, amiben persze nem kizárólag a nemrég feloldott korlátozások, de a fokozatosan emelkedő kínai bérek is szerepet játszanak, ez utóbbiak ugyanis már csökkentik az egykor oly magas profitrátát. India a maga részéről hosszú évtizedekig tartó problémás időszakot igyekszik maga mögött hagyni, az oktatás és az egyéb állami feladatok felhozásával és a körülmények javításával.

A Foxconn mellett a Wistron és a Pegatron is megnövelte indiai jelenlétét, meglátjuk, ez milyen további következményekhez vezet majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások