Csökkentené Kínától való függőségét Finnország

Csökkentené Kínától való függőségét Finnország

2023. március 8. 15:15, Szerda
A skandináv állam felismerte, hogy mekkora mértékben függ az ázsiai országtól és ezen változtatni akar.

Finnország függősége Kínától olyan nagy, hogy a helyi kereskedelmi és elektronikai vállalatok nagyon szenvednének, ha a Kínából érkező import megszakadna. Ez derült ki a Bank of Finland Institute for Emerging Economies (BOFIT) legújabb tanulmányából. A függőség elsősorban a gépek, a textíliák, a bútorok és más háztartási termékek területén jelentkezik. A laptopok majdnem kétharmadát és a telefonok közel 50 százalékát Kínából importálják a finn vámhivatal statisztikái szerint. A dokumentum készítői ugyanakkor rámutattak, hogy jelenleg nehéz lenne alternatív beszerzési forrásokat találni, mivel sok országot egyszerre érintene a probléma.

A tanulmány elkészítését koordináló finn külügyminisztérium közleményében Nina Vaskunlahti nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkár arra biztatta a helyi cégeket, hogy próbálják diverzifikálni az ellátási láncaikat a kereskedelmi zavarok esetére. Az YLE rádió Suomen Päivä című műsorában Vaskunlahti azt mondta, hogy legfőbb ideje megvizsgálni a helyzetet és tárgyalásokat folytatni Kína Finnországra gyakorolt hatásáról - annak ellenére, hogy eddig nem történt jelentős kínai befektetés a finn infrastruktúrába és a finn pénzügyi szektor és Kína közötti közvetlen kapcsolatok mérsékeltek. Az államtitkár közölte, hogy Finnországnak törekednie kell arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a külső forrásoktól való függőségét, hogy önellátóbbá váljon, és növelje a hazai termelést, beleértve az alkatrészeket is. A politikus megjegyezte, hogy az Európai Bizottság által jelenleg felsorolt 30 kritikus nyersanyagból 14 Finnországban található.

"Kína továbbra is fontos kereskedelmi partner Finnország számára. Az állam kereskedelmének körülbelül öt százaléka megy Kínába, az export mintegy négymilliárd eurót tesz ki. Kritikus nyersanyagok és alkatrészek tekintetében függünk Kínától. E függőség csökkentéséhez alternatív nyersanyagforrásokat kellene találni. Gondolkodtunk azon, hogyan lehetne növelni a finnországi alkatrészgyártást" - nyilatkozta Nina Vaskunlahti, aki a zöld átmenet és a kibocsátáscsökkentés iránti elkötelezettség szerepét is felvetette. "A zöld átmenet egy módja annak, hogy túléljük és felépítsük ezt a világot a jövő generációi számára is" - jegyezte meg. Az államtitkár végül hozzátette: "Ugyanakkor nyitottnak kell maradnunk a globális kereskedelem és együttműködés iránt. Nem szabad elfelejtenünk, hogy nem minden függőség káros."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások