Blaszfémia vagy hatékony segítség az imarobot?

Blaszfémia vagy hatékony segítség az imarobot?

2023. március 8. 22:22, Szerda
Vajon szolgálhatnak-e a robotok Isten és vallás eszközeiként, s lehet-e kapcsolat a robotika és a teológia között?

Gabriele Trovato imarobotjának neve CelesTE. Egy nemzetközi workshop keretében Japánból érkezett Európába, a Bochumi Ruhr Egyetemre és három napon át lesz nyilvánosan hozzáférhető. Az Európából és az Amerikai Egyesült Államokból Bochumba látogató kutatók a maguk tudományos szemszögéből vizsgálják az úgynevezett teomorfikus gépek jelenségét. Az imarobot egy imádkozó testtartásban lévő angyal alakját viseli. Video- és audiointerfészeken keresztül képes kommunikálni az emberekkel, hogy megtalálják a személyes kívánalmakhoz legmegfelelőbb imákat, és együtt imádkozzanak.

A robotika és a teológia ellentmondásnak tűnhet, de a vallási élet számos területén már régóta valóság. A buddhista templomokban régóta megtalálhatók szociális célú gépek, Mekkában és Medinában a Korán recitálását szolgálják, keresztény kontextusban ott van az áldásokat osztó BlessU2 és a SanTO nevű imarobot, valamint más teomorfikus egység és intelligens asszisztensek, amelyek támogatják a vallásgyakorlást. Ezek különböző elmélkedésekre ösztönöznek a gyakorlati és a szisztematikus teológiában. Persze felmerülnek a kérdések, hogy az emberek imádkozhatnak-e robotokkal és lehetséges-e, hogy a gépeknek is lesznek vallásos élményeik, továbbá hogy alkalmasak-e egyáltalán a robotok és más mesterséges intelligencián alapuló technikai rendszerek lelkipásztori személyzetként.


"A teológiának ezekkel a kérdésekkel kell foglalkoznia az elkövetkező években, ha aktívan alakítani akarja nem csupán a robotikáról és a mesterséges intelligenciáról szóló társadalmi diskurzust, hanem a robotrendszereknek a vallási gyakorlatba történő, kialakulóban lévő integrációját is" - fejtette ki Lukas Brand, a Bochumi Ruhr Egyetem Vallásfilozófia és Tudományfilozófia Tanszékének munkatársa és a workshop társszervezője. A rendezvény fiatal kutatóknak kínál platformot arra, hogy bemutassák a projektjeiket és perspektíváikat a vallás és a robotika interdiszciplináris területén. A résztvevőknek lehetőségük nyílik a bemutatott dolgozatok megvitatására és eszmecserére egymással és a terület vezető szakértőivel. A főelőadók Ilona Nord gyakorlati teológus (Németország), Noreen Herzfeld szisztematikus teológus (Amerikai Egyesült Államok) és Gabriele Trovato mérnök (Japán) lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások