A TikTok és Snapchat egyre népszerűbb a gyerekek körében

A TikTok és Snapchat egyre népszerűbb a gyerekek körében

2023. március 29. 22:49, Szerda
A két platformot már az egészen kicsik is használják.

Március elején a brit ellenzék sürgette a gyermekek jobb online védelmét. A Munkáspárt felszólította a kormányt, hogy léptesse életbe a régóta halogatott online biztonsági törvényt, miután a Reuters nyilvánosságra hozta, hogy a Snapchat havonta csupán néhány tucat kiskorú gyereket távolított el a platformjáról, szemben a rivális TikTok által blokkolt több tízezerrel. Most az Ofcom brit médiafelügyeleti hatóság kutatása arravilágított rá, hogy a TikTokot és a Snapchatet használó gyerekek száma tavaly nőtt Nagy-Britanniában. A 3 és 17 év közötti korosztály mintegy fele használja a két szolgáltatást. Az Ofcom éves felmérésének részeként gyűjtött adatok a gyermekek és a szülők online attitűdjeit vizsgálták.

A tanulmány alapján az elmúlt esztendőben a két alkalmazás népszerűsége enyhén nőtt: a TikTokot a gyerekek 53 százaléka, a Snapchatet pedig 46 százaléka használja. Mindkét vállalatra egyre nagyobb nyomás nehezedett az elmúlt hónapokban a felhasználók biztonsága miatt. Az Ofcom éves jelentése azt is megállapította, hogy a YouTube, a WhatsApp és az Instagram gyermekhasználata változatlan maradt (88, 55, illetve 41 százalék), míg a Facebook népszerűsége 40 százalékról 34 százalékra csökkent.

"A gyerekek minden korosztályból arról számoltak be, hogy a tévéműsorok és filmek kiválasztásakor a drámai tartalmak különböző formáit jelölték ki" - állt a jelentésben. Az Ofcom azt is kimutatta, hogy a Snapchatet használó 3 és 4 évesek aránya a 2021-es 12 százalékról tavaly 17 százalékra emelkedett. A TikTok szóvivője szerint a kormányzati tiltások a TikTok biztonsági protokolljaival kapcsolatos "alapvető tévhiteken" alapulnak. A Snap szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy a fiatalkorú felhasználókkal kapcsolatos nyilvántartásával kapcsolatos kritikák félremagyarázzák az erőfeszítéseket, holott havonta több tízezer olyan kísérletet blokkolnak és törölnek, amelynek keretében kiskorú brit felhasználók próbálnak meg Snapchat-fiókot létrehozni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások