Egy Discord szerver a minősített katonai információk középpontjában

Egy Discord szerver a minősített katonai információk középpontjában

2023. április 14. 00:08, Péntek
Hatalmas nemzetközi botrányt kavartak a NATO-tervekről szóló dokumentumok.

Pár napja nyilvánosságra kerültek az amerikai védelmi minisztérium minősített, többek között az ukrajnai műveletekkel kapcsolatos dokumentumai. A Pentagon minden követ megmozgatott a titkos iratok kiszivárogtatójának megtalálására, akit már őrizetbe is vettek. A 21 éves Jack Teixera az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának légierejénél dolgozott és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez. Rendőrautókkal és páncélozott járművel közelítették meg a gyanúsított tartózkodási helyét, majd egy közeli börtönbe vitték. Első meghallgatása egy kerületi bíróságon lesz, a minisztérium szóvivője szerint szándékos bűncselekményről van szó. A Biden-kormányzat igyekszik korlátozni a kiszivárgott információk okozta károkat, amelyek az Egyesült Államok számos ellenfelére, köztük Oroszországra és Kínára, valamint olyan szövetségesekre, mint Ukrajna és Dél-Korea vonatkozó nemzetbiztonsági titkokat részleteznek.

Az egész ügy egy egy néhány ezer feliratkozóból álló online közösségből indult, amely egy wow_mao nevű YouTube-hírességet követ. A fiatalok a Discordon humoros digitális képeket cseréltek és éles, néha ízléstelen vicceket meséltek. De most a nemzetközi figyelem középpontjába kerültek miután kiderült, hogy a csoport egyik önkéntes moderátora tette közzé a fotókat a katonai dokumentumokról. Wow Maonak az egészhez nyilvánvalóan semmi köze, ő egy Nagy-Britanniában élő 20 éves Fülöp-szigeteki főiskolai hallgató. Ő maga kevés időt töltött a Discord szerveren és leginkább a YouTube-csatornájára koncentrált - ahol mintegy 250 ezer feliratkozója van -, valamint főiskolai tanulmányaira. Igazi nevét adatvédelmi okokból nem volt hajlandó megosztani.


Összesen mintegy 53 titkos, illetve minősített irat került az internetre. A katonai dokumentumok olyan amerikai és NATO-tervekről szólnak, amelyek az ukrán haderő támogatásának, utánpótlásának és megerősítésének elképzeléseit részletezik, valamint a háborús veszteségeket összesítik. A tartalom érinti Dél-Koreát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emirátusokat is. Olyan katonai összefoglalókról van szó, amelyek a vezérkaron belül napi rendszerességgel készülnek, de nem nyilvános felhasználásra. Ugyan minősített adatok, de azok tényleges hírszerzési értéke csekély. Mintegy 1000 és 5000 közötti, arra megfelelő felhatalmazással rendelkező személyhez jutnak el.

Az internetnek talán egyetlen része sem segítette az elmúlt években hatékonyabban a beszélgetések szabad áramlását mint a Discord, amely a videojátékosok menedékeként indult, mielőtt a világjárvány idején mainstream vonzerőre tett szert. A Discord szerverein - ez a vállalat által használt kifejezés a csevegőcsoportok leírására - a zenekedvelők megvitatják kedvenc előadóikat, a Minecraft videojátékosok pedig mémeket cserélnek.


De vannak más szerverek is. Egy 18 éves fegyveres a Discordot használta gondolatainak rögzítésére, barátaival való csevegésre és a 4chanról gyűjtött rasszista mémek megosztására, mielőtt tavaly halálos lövéseket adott le 10 emberre és megsebesített három másikat egy buffalói élelmiszerboltban. Februárban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Egy másik esetben fehér fajgyűlölők a Discordot használták egy gyűlés megtervezéséhez. A Discord azóta lépéseket tett a tartalommoderálás javítása érdekében, mert elismerik, hogy "felelőssége van annak biztosításában, hogy a Discordot ne használják gyűlöletre, erőszakra vagy károkozásra".

Az oldal nagymértékben a felhasználók jelentéseire támaszkodik a problémák kiszűrésében, különösen a privát, csak meghívottaknak szóló Discord-szervereken. A szolgáltatás csevegőszobákra van felosztva, nagy nyilvános csoportokra, amelyekben szigorú tartalmi moderáció lehet, és kisebb privát csoportokra, amelyekben ilyen akár egyáltalán nincs. A Discord közölte, hogy együttműködik a kiszivárgott dokumentumokkal kapcsolatos bűnüldözési vizsgálattal, de egyebet nem akartak közölni.

Wow_mao szerverére egy Lucca nevű felhasználó március elején töltötte fel oldalról oldalra a titkos információkat a kiszivárgást vizsgáló felhasználók által megosztott képernyőképek szerint. A dokumentumok eredetéről korábban a Bellingcat számolt be. A dokumentumok szélesebb körű figyelmet kaptak, miután két nappal később egy Minecraftnak szentelt szerveren tették közzé őket, ahol az egyik felhasználó láthatóan egy vita során osztotta meg őket. Tehát a posztok közel egy hónapig lappangtak a neten, mielőtt a Discordon kívül is elkezdtek figyelmet kapni. A 4chan felhasználói április 5-én tettek közzé képeket a dokumentumokról. A Telegram üzenetküldő alkalmazás oroszbarát csatornája még aznap megosztotta a képeket. A Twitter felhasználói felfigyeltek a képekre, és a világ is felfigyelt rájuk.

A Discord szervereket és a dokumentumok mögött feltételezett felhasználókat elárasztotta a figyelem. Egy MrLucca nevet használó Twitter-fiók - aki ugyanazt a profilképet használta, mint ami a Lucca Discord-fiókon található - azt mondta, hogy a dokumentumokat egy másik Discord-szerverről szerezte. "Találtam néhány infót egy mostanra betiltott szerverről, és továbbítottam" - írta a felhasználó egy beszélgetés képernyőfotói alapján. A Twitter- és a Discord-fiókot azóta törölték.


Wow_mao számára az epizód csak egy kiugrási lehetőséget jelent. Elmondása szerint a Discord-szerverén a tagok száma 7000-re ugrott az iratokról szóló hírek megjelenése előtti 4000-ről. "Minden nyilvánosság jó reklám, azt hiszem, amíg nem kerülök börtönbe" - mondta. YouTube-videóját azzal zárta, hogy arra kérte a nézőket, támogassák őt azzal, hogy feliratkoznak a Patreonra, egy adományozási platformra. Ezután megosztotta a videót a Twitteren egy üzenettel: "Lehet, hogy a CIA felírt a megfigyelési listájukra... de nekem a tiédre is fel kellene kerülnöm!".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások