Pánikban a Google, egyesülnek a mesterséges intelligencia-részlegek

Pánikban a Google, egyesülnek a mesterséges intelligencia-részlegek

2023. április 23. 14:28, Vasárnap
Kénytelen egyesülni a DeepMind és a Brain, amelyek nagyon nem jönnek ki jól egymással.

A ChatGPT felemelkedése, és hogy a cég nem tudta izgalomba hozni a világot a Barddal a Google felsővezetést is reakcióra késztette. Az Alphabet két nagy MI-csapata, az eddig független DeepMind cég és a Google Brain részleg Google DeepMind néven egyesül. Erről a Google és a DeepMind egyaránt blogbejegyzést adott ki. Sundar Pichai vezérigazgató szerint ez a fúzió "segít majd abban, hogy biztonságosabban és felelősségteljesebben tudjunk nagyobb képességű rendszereket építeni".

A DeepMind egy brit MI-kutató laboratórium volt, amelyet a Google 2014-ben vásárolt fel. Azóta a Google-tól elkülönült, független Alphabet-vállalkozásként működött élén Demis Hassabis vezérigazgatóval. Leginkább akkor keltette fel a világ figyelmét, amikor 2017 körül megépítette az AlphaGo-t, egy olyan számítógépet, amelyet megtanítottak az ősi kínai Go játékra. Korábban úgy gondolták, hogy ez lehetetlen feladat a számítógépek számára a játékhoz szükséges hihetetlen számú (10360) lépés miatt. Azóta a vállalat foglalkozott fehérjékkel, olyan játékokkal, mint a Starcraft II, a Wavenet hangszintetizáló rendszerrel és a mátrixszorzással.


Jeff Dean

A Google Brain részlegét Jeff Dean vezette. Ez a csoport sokkal kisebb figyelmet fordított a kutatásokra, inkább apró fejlesztéseket hajtott végre a meglévő Google-termékeken. A Brain csapat találta ki és tette nyílt forráskódúvá a "Transformer" neurális hálózati architektúrát, amely olyan chatbotokhoz vezetett, mint a ChatGPT. Hassabis lesz mostantól az új Google DeepMind vezérigazgatója. Dean, a Google AI részlegének vezetője be kell érje a "vezető tudós" címmel. Bár ez úgy hangzik, mintha a Google DeepMind vezérigazgatója alatt dolgozna, közvetlenül Pichai-nak fog jelenteni.

Ez a kettős vezetés biztosan problémákat fog okozni, de ez az egyesülés eleve kényszer. A két csoport ritkán dolgozott együtt vagy osztott meg egymással számítógépes kódot, viszont most együtt kell megvalósítaniuk a "Gemini-projektet", amely a Bard után a ChatGPT versenytársának második lépését jelenti. A kétségbeesett döntés jelzi a vállalat nagy aggodalmát, hogy teljesen lemaradnak az MI-versenyben. A ChatGPT és a Bing partnersége azt a benyomást kelti a tőzsdei befektetők számára, hogy a Google technológiája háttérbe szorult.

A DeepMind kutatási projektjei rengeteg tudományos cikket generáltak, a részleg azonban nem értékesített semmilyen terméket, csak a Google-nek számlázott a belső munkák után. A Google mind a DeepMind, mind a Brain által eddig csak segédeszközként kezelte a mesterséges intelligenciát, ami például javítja a keresőt vagy a vállalat fordítóprogramját. Egyetlen kivétel a Google Asszisztens volt, de az teljesen partvonalra szorult. A DeepMind blogbejegyzésében Hassabis jelzi, hogy ez meg fog változni, mondván, hogy az új Google DeepMind "a mesterséges intelligencia termékek következő generációját akarja létrehozni a Google és az Alphabet egészén belül".

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások