Elon Musk szerint Soros György "gyűlöli az emberiséget"

Elon Musk szerint Soros György "gyűlöli az emberiséget"

2023. május 16. 23:23, Kedd
Megint nagyot ment Musk, akit az idegesített fel, hogy Soros befektetési alapja eladta összes, a Teslában meglévő részvényét.

Elon Musk meglepő Twitter-támadást indított Soros György ellen, azzal vádolva a pénzembert, hogy gyűlöli az emberiséget, néhány nappal azután, hogy Soros nyilvánosságra hozta, hogy eladta részesedését a Teslában. A milliárdos filantróp az antiszemita összeesküvés-elméletek gyakori célpontja, és bár Musk nem említette meg etnikai hovatartozását, nehéz nem masszív zsidózásként értékelni a tweetjeit. Indulásként Musk az X-Men gonosztevőjéhez, Magnetóhoz hasonlította; a képregényekben szereplő karakter a háttértörténete szerint Soroshoz hasonlóan holokauszt túlélő. Amikor egy Twitter-felhasználó megvédte Sorost, hogy jó szándékai vannak, amelyeket azok kritizálnak, akik nem értenek egyet a politikájával, Musk így válaszolt: "Feltételezed, hogy ezek jó szándékok. Nem azok. Ő a civilizáció szövetét akarja erodálni. Soros gyűlöli az emberiséget".


"Sorost a szélsőjobboldaliak gyakran antiszemita toposzokat használva a világ problémáinak forrásaként állítják be" - válaszolta neki Jonathan Greenblat, a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) vezérigazgatója. Felrótta neki, hogy "felbátorítja a szélsőségeseket akik már most is zsidóellenes összeesküvéseket szőnek", és szerinte ez nem csak elkeserítő, hanem veszélyes is.

Soros Tesla-befektetése szerény volt a teljes befektetési portfóliójához képest. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentések azt mutatják, hogy 2022 második negyedévében 89 600 darab részvényt vásárolt és a harmadik negyedévig tartotta őket, mielőtt 2022 utolsó három hónapjában további 242 000 darab részvényt vásárolt. Múlt heti bejelentése szerint a teljes részesedését eladta valamikor az idei év első három hónapjában. Musk saját maga sokkal több Tesla részvényt adott el az elmúlt hónapokban, mivel pénz kellett neki a Twitter növekvő veszteségeinek finanszírozásához. Decemberben 22 millió részvényt adott el, de persze még mindig ő az autógyártó messze legnagyobb részvényese.


A 92 éves Soros György régóta célpontja a jobboldali összeesküvés-elméleteknek és az antiszemitáknak. Jelentős támogatója a demokrata jelölteknek és liberális ügyeknek, gyakorlatilag a teljes Fidesz vezérkar az ő pénzén tanult külföldön a rendszerváltás idején Orbán Viktortól kezdve Szíjjártó Péter külügyminiszteren át Kövér Lászlóig. Ezt a tevékenységét azóta is folytatja, a politikai adományokat nyomon követő Open Secrets szerint novemberben 50 millió dollárral támogatta az amerikai demokrata pártot. Alapítója és fő támogatója a Nyílt Társadalom Alapítványoknak, amelyeknek deklarált célja, hogy az igazságosságért, a demokratikus kormányzásért és az emberi jogokért dolgozzanak.

Amióta Musk átvette a Twitter irányítását, nagyon megnőtt a gyűlöletbeszéd a platformon. Több ezer moderátort kirúgott és a korábban felfüggesztett fiókok szélesebb körű, tömeges letiltásának feloldása részeként a náci szimpatizánsok is visszatérhettek a közösségi médiaplatformra. Musk ezt tagadja, szerinte a gyűlöletbeszédet tartalmazó tweetek megtekintésének száma "folyamatosan csökken". Maga Musk is gyakran erősített fel jobboldali toposzokat és összeesküvés-elméleteket 140 millió követőjének a Twitteren.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások