Felhagyna az Intel a 16 és a 32 bites módok támogatásával

Felhagyna az Intel a 16 és a 32 bites módok támogatásával

2023. május 26. 10:12, Péntek
A 32 bites operációs rendszerek nem támogattak 4 GB-nál több memóriát, és a Windows 11 már nem támogatja a 32 bites CPU-architektúrát sem. A hardver azonban még mindig kínálhat örökölt támogatást a régebbi rendszerek számára. A chipóriás a régi funkciók eltávolításával egyszerűsítené az x86 architektúrát, a PC egyből 64 bites üzemmódba bootolna.

Az Intel fejlesztői blogján található jegyzet az x86-64 architektúra meglehetősen radikális változtatását vetíti előre: egy új x86S architektúrát, amely egyszerűsítené a jövőbeli processzorok tervezését és a PC indítási folyamatát azáltal, hogy a 16 bites és a 32 bites támogatás egyes elemeit eltávolítja a hardverből. Az eredmény egy olyan processzorcsalád lenne, amely egyenesen x86-64 üzemmódba bootol. Ez azt jelentené, hogy megkerülnénk a hagyományos átmenetek sorozatát - 16 bites valós módból 32 bites védett módba, majd 64 bites módba -, amelyeken jelenleg a chipek a rendszer indításakor kénytelenek keresztülmenni. A fejlesztői jegyzethez egy 46 oldalas műszaki útmutató is tartozik, amely részletesen ismerteti a társaság által fontolgatott változtatásokat. A változások némelyike meglehetősen drámai, bár a legtöbb ember észre sem venné azokat a számítógépe használata közben. Kétségtelenül ez is a cél.


Az Intel évtizedek óta híres a visszafelé kompatibilitásról, így a 8086-os óta meglévő 16 bites valós mód és a 80286-osban bevezetett 16 bites védett mód megszüntetésén túlmenően a 32 bites részt is kidobnák az ablakon. Ezeket ma már a modern szoftverek nem használják, de az IBM OS/2 vagy a Novell Netware 4 operációs rendszerek így már nem fognak futni az Intel termékein, nem beszélve a többi 16 bites üzemmódban induló operációs rendszerről, mint például a DOS vagy a Windows 95/98. Mindazonáltal ez nem jelenti az x86-32-es mód teljes megszüntetését, csak az lényegesen korlátozottabb lesz. Virtuális gépet használva továbbra is futtathatók lesznek ezek az operációs rendszerek, azaz mindenképpen emulálni kell a rendszer firmware-ét, a grafikus és hálózati kártyákat, stb.

Az X86S valójában azt jelenti, hogy megszűnik a 32 bites rendszerek hardveres bootolásának lehetősége. Az UEFI már gyakorlatilag megszüntette ezt a 16 bites operációs rendszereknél, és már ma is elég nehéz DOS-szoftvert futtatni egy modern 64 bites rendszeren. Az AMD x86-64 már az ezredfordulón kidobta a VM86 módot, amelyet a valós módú kód futtatására használtak. A VM86 módot a 80386DX-szel vezették be 1987-ben és körülbelül 20 évvel ezelőtt tűnt el. Gyakorlatilag senki sem vette észre. De van egy másik precedens is: réges-régen az Intel egy ideig a 80386-os processzor olyan butított változatát kínálta, amely csak 32 bites üzemmódban volt képes futni. Ez már akkor teljesen megszüntette a 16 bites üzemmódot, tehát 1989-ben is egyértelműen kifutóban volt. (Nem az 80386SX-ről van szó, hanem annak egy változatáról: a kevéssé ismert Intel 80376-ról.)

Az Intel úgy véli, hogy a lépés mind a hardvert, mind a szoftvert egyszerűsítené, a legfontosabb előny a CPU gyorsabb bootolása lenne. Persze az is lehet, hogy ez ötlet marad, mivel a PC ökoszisztéma folyamatossága a vonzerő egyik legfontosabb eleme, és az Intel valószínűleg nem szeretné megkockáztatni a status quo megzavarását. Ha mégis megtörténik, az valószínűleg több év múlva lesz, mivel már több olyan Intel termékmenetrend is megjelent, amelyek nem utalnak ilyen változásokra a következő néhány CPU-generációban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások