Autós újdonságok

Autós újdonságok

2001. április 18. 01:07, Szerda
A számítástechnika az elmúlt időkben az élet egyre több területére férkőzött be, így természetesen a sokak számára nélkülözhetetlen közlekedési eszköznek számító gépjárművek is egyre jobban el lesznek majd látva különböző számítógépes megoldásokkal. A napokban megrendezett New York Auto Show kiállításon számos olyan új prototípust mutattak be a különböző autós cégek, melyek, ha egyszer megvalósulnak, akár gyökeresen is megváltoztathatják majd az autókról alkotott elképzeléseinket.

A rendkívüli biztonságos autóiról híres svéd Volvo cég egy SCC (Safety Concept Car) névre keresztelt prototípussal lepte meg az érdeklődőket. Amikor a vezető beül ebbe a futurisztikus autóba, szenzorok hada kezdi el keresni a sofőr szemgolyóinak pozícióját. Amikor a rendszer bemérte a vezető szemének helyét, a számítógépes rendszer teljesen automatikusan beállítja az ülés, a műszerfal, a padló(!), valamint a váltókar legideálisabb pozícióját, ami a kényelem mellett a biztonság szempontjából is nagyon fontos dolognak számít.

Az éjszakai vezetés sokkal nehezebb körülményeket jelent a vezető számára, így a megfelelő világítás kialakítása nagyon sokat számíthat ilyen helyzetekben. A Volvo mérnökei megpróbáltak túllépni a napjainkban alkalmazott standard megoldásokon, így a száloptika, valamint a számítógép kombinálásával egy olyan új világítási rendszert hoztak létre, melynek alkalmazásával az autó lassú haladásakor a fényszórók fénye által bevilágított terület rövidebb és szélesebb, míg nagyobb sebességre gyorsítva, a rendszer automatikusan hosszabb és vékonyabb területet világít be.

A Volvo fejlesztői ezenkívül még szívverés érzékelőkkel is ellátták az újdonságot, így a rendszer képes a bennülők egészségi mutatóinak folyamatos monitorozására is, így amennyiben valami gond merül fel, akkor azonnal jelez a rendszer.

A kiállítás egyik másik érdekessége a Mazda koncepcióautója, az MX Sport Tourer névre keresztelt újdonság volt, melynek kormányán egy speciális, "Zoom Zoom" nevet viselő gombot helyeztek el. A Mazda ezen autójában ugyanis a hagyományos belsőégésű motor mellett egy elektromos motor is helyet kapott, így amikor a vezető megnyomja az említett gombot, akkor az elektromos motor bekapcsolódik, és teljesítménye hozzáadódik a benzinmotor teljesítményéhez, ami leginkább előzések végrehajtásakor lehet előnyös.

Egyre több autóban jelenik meg a CD, illetve manapság már egyre inkább a DVD technológia, így nem meglepő, hogy a Nissan az új Q45-ös modellben már DVD-alapú GPS rendszert alkalmaz, míg például a német Audikban 2003-ig kell majd a DVD megjelenésére várni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások