Az akkumulátorok újrahasznosítását nagyban gátolja, hogy még nincs mit újrahasznosítani

Az akkumulátorok újrahasznosítását nagyban gátolja, hogy még nincs mit újrahasznosítani

2023. június 26. 18:30, Hétfő
Az autógyártók az elektromos járművek akkumulátorainak újrafelhasználását tervezik, de a cégek között nagy a verseny az akkumulátorcsomagokért és a cellák anyagaiért, ráadásul a használt, ezért megfizethető autók iránti vágy miatt sem működik az elképzelt körforgásos gazdaság.

Startupok sora kínál olyan un. második életciklusú energiatárolási szolgálatást, melyhez használt akkumulátorokat használnak fel. Az olyan autógyártók, mint a Nissan által elképzelt iparág létrehozásához meg kell küzdeni az újrahasznosítók, a felújítók és a megélhetési válság által szorongatott kispénzű vásárlók igényeivel. "Hamis az a feltételezés, hogy az elektromos autók akkumulátorai csak nyolc-tíz évig bírják, és utána a tulajdonosok kicserélik őket" - mondta Hans Eric Melin, a Circular Energy Storage (CES) tanácsadó vállalat alapítója, amely cég az akkumulátorok mennyiségét és árait követi nyomon. "Trükkös lesz, hogy a második életet is működőképessé tegyük."

A második életciklusú energiatárolás ötlete elméletileg egyszerű. Mivel az elektromos járművek akkumulátorainak kapacitása nyolc-tíz év használat után 80%-85% alá csökken, az elmélet szerint ezek újrahasznosíthatók épületek energiaellátására vagy akár az energiahálózatok terhelésének kiegyensúlyozására.


Hans Eric Melin

A körforgásos gazdaságban - azaz a termékek javításában és újrafelhasználhatóságában - hívő befektetők világszerte közel 50 startup vállalkozásnak 1 milliárd dollárnyi támogatást nyújtottak. Az autógyártók a Mercedestől a Nissanig saját újrafeldolgozó üzemeket hoztak létre. Azonban nincs a piacon elég használt akkumulátor, és a helyzet nem is látszik javulni. A forgalomban lévő fosszilis üzemanyaggal működő autók átlagéletkorának emelkedése - az S&P Global Mobility adatai szerint az Egyesült Államokban már rekordot jelentő 12,5 év - azt sugallja, hogy sok elektromos jármű még akkor is az utakon marad, ha az akkumulátoraik maximális kapacitása nagyon lecsökken. "A 80%-os küszöb egy önkényes szám, amely nem tükrözi az elektromos járművek valós használatának mértékét" - mondta Melin, a CES vezetője.

Míg a buszok, teherautók és más haszongépjárművek esetében lehetséges ilyen megoldás, a személyautókból származó akkumulátorok újrafelhasználása nagyobb léptékben csak sok év múlva opció. Mivel az egy évtizeddel ezelőtt gyártott elektromos járművek továbbra is használatban vannak. Elmar Zimmerling, a Fenecon német startup cég autóipari üzletfejlesztési vezetője szerint jelenleg "szinte nincs piaca a használt akkumulátoroknak", de a következő öt évben már az akkumulátorok "cunamijára" számít.

A használt akkumulátorokat az autóktól a hajókig mindenféle dolog energiaellátására használó cégek versenye 2022 végére 235 dollárra emelte az árakat kilowattóránként. Ez körülbelül kétszerese annak az árnak, amelyet a nagy autógyártók fizetnek az új akkumulátorokért. A nagy hatótávolságú Tesla Model 3 75 kWh-s akkumulátorcsomaggal rendelkezik. Ezzel az árfolyammal 17 625 dollárba kerülne a használt piacon. Az autógyártók és az akkumulátorgyártók is egyre gyakrabban kínálnak új akkumulátorokat használó energiatároló rendszereket - a Teslától kezdve a brit AMTE Power-en át a horvát Rimac elektromos sportautó-gyártóig.


Bár energia- és ezáltal szén-dioxid-intenzívebb, az újrahasznosítás egy másik versenyfajtát jelent az újrafeldolgozással szemben, mivel a cellák anyagai iránti kereslet gazdaságilag is vonzóvá teszi azt. "Ha egy akkumulátorban elég értékes nyersanyagok vannak, és azt kérdezzük, hogyan hozhatnám ki belőle a legtöbbet, akkor az újrahasznosítás jobb alternatíva" - mondta Thomas Becker, a BMW fenntarthatóságért felelős vezetője, aki a cég lipcsei üzemében egy használt akkumulátorokból álló energiatárolót üzemeltet.

A használt akkumulátorok iránti kereslet valószínűleg ugrásszerűen nő majd, ahogy a szakaszos áramtermelésre képes megújuló energiaforrások egyre nagyobb szerepet kapnak. A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség becslései szerint 2030-ra a globális akkumulátorkapacitás 680 gigawattórára nőhet a 2021 végi 16 GWh-ról. Csak Nagy-Britannia évente mintegy 1 milliárd fontot fizet a szélerőművek kikapcsolásáért, amikor a hálózatnak nincs szüksége az energiára. Az akkumulátorhiány miatt egyelőre nincs mód a tárolásra, és emellett a szigetországnak gyakran Európából kell áramot vásárolnia, amikor hiány van.

Az amerikai Smartville startup cég a biztosítók által leírt autók akkumulátorainak megvásárlására építi üzleti modelljét. Mivel a biztosítók nem tudják felmérni a balesetezett járművek akkumulátoraiban keletkezett károk mértékét és költségeit, kisebb károknál is inkább leselejtezik az egész autót, gyakran majdnem 100%-os akkumulátor-kapacitással. Antoni Tong vezérigazgató becslése szerint általuk 2026-ig évente több mint 1 GWh megmentett akkumulátor kerül a piacra. De a vállalat nincs egyszerű helyzetben, mert a felújítók és a tengerentúli vevők gyakran túllicitálják őket, ezért megpróbálnak közvetlenül tárgyalni a biztosítókkal. Mint említettük, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek egyre tovább tartják meg a járműveiket, de az is előfordul, hogy amikor a tulajdonosok megválnak tőlük, sok autó egyszerűen eltűnik a gyártó szeme elől. Az Egyesült Királyságban például ez az arány körülbelül 20%, ezeket gyakran a tengerentúlon adják el.


Az iparági tisztviselők szerint a haszongépjárművek jelentik eddig a legjobb reményt a használt akkumulátorok számára. A londoni székhelyű Zenobe startup olyan busztársaságokkal működik együtt, amelyek elektromos meghajtásúvá alakítják át flottájukat. Ők megvásárolják a buszokat, de a Zenobe fizet és kezeli az akkumulátort, majd elhasználódás után elviszi azt energiatárolásra. A Zenobe 2017 óta mintegy 1,2 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtött össze. Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon mintegy 1000 elektromos buszban 435 megawattórányi akkumulátorral rendelkeznek, és ez a szám 2025-re 3000 buszra nő. Steven Meersman alapító igazgató szerint ha egyszer Nagy-Britannia 40 000 autóbusza mind elektromos meghajtású lesz, 16 gigawattóra akkumulátor lesz a fedélzetükön, ami a 2022-es brit csúcsigény körülbelül egyharmada. "Ez egy kerekeken guruló erőmű, amely csak arra vár, hogy beépítésre kerüljön" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások