Hatalmas malőr történt, szigorúan bizalmas Sony titkok kerültek ki

Hatalmas malőr történt, szigorúan bizalmas Sony titkok kerültek ki

2023. június 29. 10:01, Csütörtök
A most zajló Microsoft per során benyújtott dokumentumok adatait filctollal eltakarták, de szkennelésnél láthatóvá váltak.

A Sony PlayStation-üzletágával kapcsolatos szigorúan bizalmas információk kerültek most véletlenül nyilvánosságra. Az FTC kontra Microsoft tárgyalás részeként a Sony benyújtott egy dokumentumot, mely a PlayStation vezetőjétől, Jim Ryantől származik. Ez szerkesztett részleteket tartalmaz a Sony kiadókkal megosztott árréseiről, a Call of Duty bevételeiről, sőt egyes játékainak fejlesztési költségeiről is. Ezen a nagyon érzékeny részleteket egy fekete filctollal kitakarták, de mivel minden dokumentumot digitalizálnak, ezt is beszkennelték. A cég szerencsétlenségére hátulról fénnyel megvilágítva könnyedén olvashatóvá váltak a kisatírozott szavak. Hogy ki volt a felelős nem tudjuk, mert a Sony csak tanú, nem érdekelt fél az ügyben, és az iratok szerkesztése a bíróság hatásköre.

A bíróság a hiba kiderülésekor igyekezett azonnal eltávolítani a dokumentumot, de a kár már megtörtént, az újságírók és a Sony versenytársai már letöltötték az összeset amíg azok nyilvánosak voltak. A dokumentumból többek között kiderül, hogy a Horizon Forbidden West 212 millió dollárba került, és öt év alatt készítette el 300 alkalmazott. A The Last of Us Part II pedig 220 millió dollárba került, körülbelül 200 ember dolgozott rajta.


De nem csak az derült ki , hogy mennyibe kerül a játékok elkészítése, hanem hogy mennyire fanatikusak a Call of Duty játékosok. A Sony adatai szerint 2021-ben 1 millió PlayStation tulajdonos csak ezzel játszott, 6 millióan idejük 70 százalékát, míg 14 millió készülékről az idő legalább 30 százalékát Call of Duty játékkal töltötték. 2021-ben a Call of Duty játékosok évente átlagosan 116 órát töltöttek vele, de azok, akik idejük több mint 70%-át töltötték Call of Duty-val, átlagosan 296 órát töltöttek a franchise-zal. A Sony ezt az információt azért szolgáltatta ki, hogy megmutassa, hogy bevételeit erősen befolyásolná, ha a Call of Duty Xbox-exkluzív lenne. A szabályozó hatóságoknak benyújtott több beadványában a Sony fenntartotta, hogy attól tart, hogy a Microsoft a Call of Duty-t Xbox-exkluzívvá teheti, vagy akár szabotálhatja a játék PlayStation-verzióit.


És talán már sejtjük is ezt a bevételi hatást, mert a Sony véletlenül azt is elárulta, hogy a Call of Duty mennyi pénzt ér a PlayStationnek. Azt már eddig is tudtuk, hogy az összeg meghaladja az egymilliárd dollárt, de a dokumentum szerint a CoD csak az Egyesült Államokban 800 millió dollár bevételt hozott, globálisan pedig meghaladta a 1,5 milliárd dollárt. És ez csak a játék önmagában, de ha beleszámoljuk a kiegészítőket, az előfizetéseket és minden mást, akkor ez évi 15,9 milliárd dollárra ugrik. Hatalmas összeg.


De mennyit osztanak meg ebből a bevételből a kiadókkal? A tipikus árrés 10 százalék, és az eladott játékok mindössze 14 százaléka a Sony saját terméke. A dokumentumból az is kiderül, hogy a Sony már csak egy Call of Duty-játék jogával rendelkezik az Activisionnel kötött exkluzív marketingszerződés keretében. "Az utolsó játék, amelyre a szerződés vonatkozik, egy 2023 végén megjelenő Call of Duty cím" - olvasható a Jim Ryantől származó dokumentum nem megfelelően kitakart részében.

Az FTC és a Microsoft a meghallgatás elején hosszan vitatkozott arról, hogy a Switch az Xbox és a PS5 versenytársa-e, mert ha igen, akkor teljesen más a piaci részesedés, hiszen nem mindegy, hogy a tortát kettővel vagy hárommal kell osztani. A Sony adatai egyértelműbb bizonyítékot szolgáltatnak a konzoltulajdonlás összetételéről az Egyesült Államokban: a japánok belső felmérései szerint az Egyesült Államokban a PlayStation 5-tulajdonosok közel fele rendelkezik Nintendo Switch-tel is, míg kevesebb mint 20%-uk tulajdonol Xbox X vagy S sorozatú konzolt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások