Veszélyeztetett fajjá váltak a klasszikus videójátékok

Veszélyeztetett fajjá váltak a klasszikus videójátékok

2023. július 11. 10:11, Kedd
Míg a régi filmek és könyvek rengeteg platformon fenn vannak, addig a régi játékok 87 százaléka legálisan elérhetetlen. A helyzet szomorú volta a játékközösségen kívül nem széles körben ismert, és nem könnyű bizonyítani.

Minden felnőttnek van olyan játéka, amivel gyerekkorában sok időt töltött és szeret, de ezek többsége már nem kapható. A Video Game History Foundation némi kutatást követően arra a következtetésre jutott, hogy a klasszikus játékok 87 százaléka "kritikusan veszélyeztetett". A tét a számítástechnika korai történetének egy hatalmas darabja - nem is beszélve néhány remek számítógépes játékról -, nyilatkozta Phil Salvador, az alapítvány igazgatója. Hogy világos legyen: nem arról van szó, hogy a klasszikus játékok teljesen elérhetetlenek lennének, mert használtan megszerezhetők apróhirdetési oldalakon vagy akár kalóz letöltőoldalakon, és persze sokukat kölcsönkérhetjük a haverunktól, de tízből majdnem kilenc nem kapható újonnan.

A filmek, könyvek és zenék ezreihez bármikor legálisan hozzá lehet jutni, még akkor is, ha évtizedekkel ezelőtti címről van szó. De a régi játékokat szerzői jogi okokból nem lehet digitálisan kölcsönözni. A különböző régi videojátékok általában magángyűjteményekben, múzeumokban és könyvtárakban vannak, amihez fizikai hozzáférés szükséges. Az egyik legnagyobb archívumot a Strong National Museum of Play tartja fenn, amelyet egy gazdag filantróp, Margaret Woodbury Strong alapított. Aki kíváncsi a gyűjteményére, annak a New York állambeli Rochesterbe kell repülnie.


A számítógépes játékok megjelenési ideje, százalékban pedig az elérhetősége

"Nem az óriási ingyenes digitális játéktermek mellett érvelünk" - nyilatkozta Salvador. "Ez a régi filmek tanulmányozásához hasonlítható, általa meg tudjuk érteni a médium sajátosságait". A probléma lényege az amerikai Digital Millennium Copyright Act (DMCA) által bevezetett korlátozás, mely megakadályozza, hogy könyvtárak és más intézmények digitálisan játékokat kölcsönözzenek. Megőrizhetik a címeket, és a helyszínen ki lehet próbálni azokat, de azok nem letölthetők. Az alapítvány bevallottan szélesen értelmezi a "klasszikus" szó fogalmát, és e szerint az Egyesült Államokban kiadott régi játékoknak mindössze 13 százaléka van még legálisan forgalomban.

Salvador szerint ez nem túl meglepő, mivel a cégek leveszik a polcokról az anyagokat, ha azok már túl vannak a fénykorukon, de ha ezt a piaci erőkre bízzuk, az a számítástechnika történetének fontos jelképeinek elvesztéséhez vezethet. Persze a játékkiadók időnként újra kiadják a régi címeket, néha az eredetit, néha pedig remasterelt vagy frissített kiadásokat, de így is rengeteg anyag örökre feltáratlan marad. Az igazgató szerint nem jó ötlet, ha ezeket az újrakiadási döntéseket olyan vezetőkre bízzuk, akik elsősorban profitorientáltak. "Az iparág jó munkát végez néhány régi szoftver népszerűsítésében, de ez a játékok kevesebb mint 20 százalékát teszi ki" - tette hozzá Salvador. "Nem akarom démonizálni az iparágat - amit tesznek, azt jó üzleti érzékkel teszik -, de nem hagyatkozhatunk rájuk."

Az alapítvány azt szeretné, ha a szerzői jogi hivatalok felvennék a számítógépes játékokat a korlátozás alól mentesített termékek listájára. Szórakoztatóipari jogászok szerint viszont a vállalatok elvégzik a régi kódok megőrzésének feladát - bár a tanulmány szerint ez mégsem így van. A DMCA-szabályokat jövőre fogják frissíteni, és lehet reménykedni, mert az évek során az amerikai kormányzat néhány területen enyhített a szerzői jogi szabályokon, beleértve néhány kisebb engedményt a videojátékok számára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások