New York-London: 40 perc

New York-London: 40 perc

2001. április 21. 16:22, Szombat
[Wired] Képzeljük csak el, hogy miután reggel New Yorkban felébredünk, gyorsan átugrunk Londonba dolgozni, majd a nap végén pedig már újra New Yorkban vacsorázunk.

Ehhez nem kell más, mint egy New York-i lakás, egy londoni munkahely, na és persze egy villámgyors repülőjárat sem árt a napi ingázás megkönnyítéséhez. Az utóbbi tényező megvalósulására egyre nagyobb esély van, ugyanis a NASA képviselői szerdán bejelentették, hogy május elején kezdik meg a NASA, a Boeing és a Micro Craft cégek által kifejlesztett, X-43 kódnévre hallgató újgenerációs nagysebességű repülőgép tesztjeit. A Hyper-X néven is ismert új repülőgép képes lesz a Mach 10 sebesség, vagy a 10800 kilométer/órás sebesség elérésére, így ez lesz a világ leggyorsabb repülőgépe, hiszen még az Egyesült Államok légierejének kötelékében szolgáló SR-71 Blackbird típusú repülőgép is "csak" maximum 3370 kilométer/órás sebességgel képes haladni.

"Az új repülőgép olyan gyors lesz, hogy miután villámgyorsan átrepült egy földrészt, és lerakja utasait a célállomáson, már fordul is vissza, és hamarosan újra visszaér a kiindulási helyére." - mondta Charles Vick, a Federation of American Scientists igazgatója.


Az új utasszállító repülőgép a Csendes Óceánt kevesebb, mint két óra alatt szeli majd át, ami egy mai repülőgéppel csak tíz óra alatt lehetséges, vagy például egy New York-London repülőút utazási ideje is negyven percre csökken, míg egy mai Jumboval ez az utazás legalább hét órán át tart. Ezek a tervezett rendkívül magas sebességi adatok és nagyon rövid utazási idő adatok egyelőre persze csak elméleti síkon mozognak, hiszen a fejlesztőmérnököknek még nagyon sok feladatuk van hátra addig, amíg a Hyper-X repülőgépet egyszer majd személyszállításra lehet használni. Az első és legfontosabb dolog az első tesztrepülés sikeres végrehajtása lesz.

Az új repülőgép hajtóműveivel már számtalan tesztet végeztek, mely tesztek nagyon jó eredménnyel zárultak, azonban a valós repülési körülmények között sok minden közbe jöhet még. A fejlesztők elmondták, hogy május elején egy 3,5 méter hosszú prototípust, az X-43A-t fogják először valós körülmények között tesztelni Los Angelesben. A kis prototípust egy B-52-es bombázó viszi majd fel a levegőbe, ahol számtalan tesztet végeznek majd el a várhatóan Mach 7 sebességet is elérő mini repülőgépen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások