India korlátozza a számítógépek bevitelét a helyi gyártás ösztönzése érdekében

India korlátozza a számítógépek bevitelét a helyi gyártás ösztönzése érdekében

2023. augusztus 3. 11:28, Csütörtök
Azt szeretnék, ha hozzájuk települnének a gyárak ahelyett, hogy a késztermékeket Kínából hozzák be. A mobiltelefonoknál ugyanezt csinálták, sikerrel.

India azonnali hatállyal korlátozza a laptopok, táblagépek és személyi számítógépek behozatalát - derül ki egy csütörtöki kormányzati közleményből. "Ezen termékek importja a korlátozott behozatalra vonatkozó érvényes engedély ellenében történhet" - írják. A "beruházási javaknak" minősülő számítógépek bizonyos típusai mentességet élvezhetnek - közölte a hivatal, anélkül, hogy ezeket részletezte volna. A korlátozás a külföldi elektronikai termékek behozatalának visszaszorítását célzó, évek óta érvényben lévő politikák, köztük a magas vámok mellett lép életbe. Április és június között az elektronikai cikkek behozatala - amelybe a laptopok, táblagépek és személyi számítógépek is beletartoznak - 19,7 milliárd dollár volt, ami 6,25%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az elektronikai cikkek behozatala az ország teljes árubehozatalának 7-10%-a között mozog. A lépés célja, hogy a gyártást Indiába terelje.

India több mint két tucat ágazatban - köztük az elektronikai iparban - termeléshez kötött ösztönzőkkel próbálja ösztönözni a helyi gyártást. Az ország az informatikai hardvergyártás nagyberuházásainak bevonzására 2 milliárd dolláros gyártási ösztönző programot hirdetett, amely olyan termékeket előállító üzemekre vonatkozik, mint a laptopok, táblagépek, személyi számítógépek és szerverek. Az ösztönzőrendszer kulcsfontosságú India azon törekvése szempontjából, hogy a globális elektronikai ellátási lánc egyik kulcselemévé váljon. Az ország 2026-ra 300 milliárd dollár értékű éves termelést tervez.

Az indiai piacon laptopokat értékesítő legfontosabb vállalatok (Dell, Acer, Apple, Lenovo stb.) árukészletük jelentős részét olyan országokból importálják, mint Kína, tehát a szándék bizonyos, nagymértékben importált áruk importhelyettesítésére egyértelmű. A laptopok, táblagépek és személyi számítógépek az ország teljes éves importjának mintegy 1,5%-át teszik ki, és a kormányzati adatok szerint ezek közel felét Kínából vásárolják. India a múltban magas vámokat vetett ki olyan termékekre, mint a mobiltelefonok, hogy katalizálja a hazai termelést. Tavaly 38 milliárd dollár értékben gyártottak mobiltelefonokat az országban, míg a laptopok és táblagépek helyi gyártása ehhez képest mindössze 4 milliárd dollár volt az iparági szervezet, az India Cellular and Electronics Association becslései szerint.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások