Ukrajna megtámadása miatt mondott le a Yandex vezérigazgatója

Ukrajna megtámadása miatt mondott le a Yandex vezérigazgatója

2023. augusztus 10. 21:51, Csütörtök
A legnagyobb orosz internetes cég alapítója és korábbi vezérigazgatója, Arkagyij Volozh elítélte Vlagyimir Putyin "barbár" ukrajnai háborúját, ezzel ő lett az egyik legjelentősebb orosz üzletember, aki kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, amit Oroszország még mindig eufemisztikusan "különleges katonai műveletnek" nevez.

"Az elmúlt évben rengeteg kérdést tettek fel nekem, és különösen sok kérdés merült fel ezen a héten. Szeretném tisztázni az álláspontomat" - mondta a médiához eljuttatott nyilatkozatában. "Teljes mértékben ellenzem Oroszország barbár invázióját Ukrajnában, ahol sokakhoz hasonlóan nekem is vannak barátaim és rokonaim. Elborzaszt, hogy minden nap rakéták repülnek az ukránok otthonaiba" - mondta Volozh, aki "kazahsztáni születésű, izraeli technológiai vállalkozóként, informatikusként, befektetőként és filantrópként" jellemzi magát. "Annak ellenére, hogy 2014 óta nem élek Oroszországban, megértem, hogy nekem is van felelősségem az ország tetteiért" - tette hozzá. "Sok oka volt annak, hogy hallgatnom kellett. Lehet vitatkozni a nyilatkozatom időszerűségéről, de nem a lényegéről. Én a háború ellen vagyok".

2022 júniusában Volozh lemondott a legnépszerűbb orosz keresőmotort üzemeltető Yandex vezérigazgatói posztjáról, miután az Európai Unió szankciókkal sújtotta Oroszország ukrajnai fellépése miatt. "Volozh vezető üzletember, aki olyan gazdasági ágazatokban tevékenykedik, amelyek jelentős bevételi forrást biztosítanak az Orosz Föderáció kormányának, amely felelős a Krím annektálásáért és Ukrajna destabilizálásáért" - közölte az EU. "A Yandex felelős továbbá azért is, hogy keresési eredményeiben az állami médiát és narratívákat népszerűsíti, valamint a Kremlt kritizáló tartalmakat, például az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatos tartalmakat a rangsorolásból eltávolítja és eltávolítja.".


A legnagyobb orosz internetes cég vezetőjeként Arkagyij Volozh közel állt Putyinhoz, az EU szankciói őt is érintették

Volozh nyilatkozatában elmondta, hogy miután 2014-ben Izraelbe költözött, a Yandex nemzetközi projektjeinek fejlesztésén dolgozik. "De 2022 februárjában a világ megváltozott, és rájöttem, hogy a Yandexszel közös történetemnek vége. A háború kitörése után a tehetséges orosz mérnökök támogatására összpontosítottam, akik úgy döntöttek, hogy elhagyják az országot és új életet kezdenek. Ez nehéz feladatnak bizonyult, amely sok erőfeszítést, figyelmet és óvatosságot igényelt" - mondta. Most ezek az emberek Oroszországon kívül vannak, és a technológia legfejlettebb területein kezdhetnek valami újat csinálni. Nagy hasznára lesznek azoknak az országoknak, ahol maradnak" - tette hozzá.

Volozh a továbbiakban elmondta, hogy amikor a Yandexet létrehozták, "azt hittük, hogy egy új Oroszországot építünk - egy nyitott, progresszív, a globális gazdaságba integrált, a világban nemcsak a nyersanyagai miatt ismert Oroszországot". Azonban "idővel világossá vált, hogy Oroszország nem akar a globális világ részévé válni. Ezzel egyidejűleg a rá nehezedő nyomás is nőtt" - mondta. "De mi nem adtuk fel, a külső körülmények ellenére mindent megtettünk. Mindig sikerült megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Most visszatekintve, egyértelmű, hogy lehetett volna másképp is csinálni."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások