20 év után bezár az Xbox 360 digitális áruháza

20 év után bezár az Xbox 360 digitális áruháza

2023. augusztus 20. 09:02, Vasárnap
Az ősöreg konzol játékokat és egyéb médiát tartalmazó digitális áruháza jövő nyáron, 20 évvel a konzol debütálása után bezárja kapuit.

Dave McCarthy, az Xbox játékkapcsolati vezetőjének 2024. július 29-ig lesz nyitva a digitális bolt, utána már nem lehet majd ott pénzt költeni. A változás mind a konzolos áruházat, mind az Xbox 360 Marketplace weboldalt érinti. A felhasználók elveszítik a játékok, filmek és tévés tartalmak, valamint avatárok és egyéb profil testreszabások megvásárlásának lehetőségét.

A felhasználók az említett dátum után is letölthetik és játszhatják a már megvásárolt játékaikat, és számos más hálózati funkció továbbra is működni fog, például a barátokkal való kommunikáció, a felhőalapú mentések és az online játék olyan többjátékos játékokban, amelyek fejlesztői még támogatják azt. A fejlesztők továbbra is képesek lesznek javításokat és frissítéseket kiadni az Xbox 360 játékokhoz. Fontos kiemelni azt is, hogy a visszafelé kompatibilis Xbox 360 játékok továbbra is megvásárolhatók lesznek az Xbox One és az Xbox Series X|S boltokban.

Ez azonban nem lesz igaz a felhasználók által megvett videotartalmakra. Az Xbox online piacterén keresztül vásárolt tévéepizódok és filmek a felhasználók könyvtáraiban maradnak, de a lejátszás már nem lesz lehetséges az Xbox 360 konzolokon. A felhasználóknak más gépekhez, például Windows PC-khez vagy újabb Xbox-konzolokhoz, például az Xbox One-hoz vagy az Xbox Series X-hez kell fordulniuk a tartalmak megtekintéséhez.

Bár az Xbox 360 online piactere volt az egyik első digitális terjesztési platform a játékkonzolok piacon, nem ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű leállítást jelentettek be. Nagy botrány volt, amikor a Nintendo bezárta a Wii U és a 3DS eShopját, ami számos indie címhez való hozzáférést szüntetett meg. A Sony hasonló terveket jelentett be a PlayStation 3 és a PlayStation Vita számára, de a vásárlói harag, és nem mellesleg a média és az influencerek nyomása után visszakozott a cég, de a PSP áruházat ez sem mentette meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások