Az Amazon 4 milliárd dollárt fektet be a mesterséges intelligenciába

Az Amazon 4 milliárd dollárt fektet be a mesterséges intelligenciába

2023. szeptember 25. 15:46, Hétfő
Az Amazon bejelentette, hogy 1,25 milliárd dollárt fektet be az Anthropic mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatba, de opciós joga van arra, hogy azt összesen 4 milliárd dollárra növelje. Cserébe részleges tulajdonrészt kapnak a cégben és annak termékei nagyobb mértékben lesznek integrálva az Amazon Web Services-be (AWS), az e-kereskedelmi óriás felhőalapú számítástechnikai platformjába. Az üzlettel az Anthropic egy gazdag stratégiai befektetőt talált, amely számítási teljesítményt biztosít számára a jövőbeli MI-modellek kialakításához, majd segíthet megtalálni és értékesíteni az ajánlatokat a felhőalapú ügyfelek számára.

Az Anthropic a Google Bardhoz és az OpenAI-hoz hasonlóan szintén mesterséges intelligenciával működő, szövegelemző chatbotot üzemeltet. Az üzlet részeként az AWS lesz az Anthropic "elsődleges" felhőszolgáltatója, és az MI-vállalat az Amazon felhőplatformját használja majd a modellek fejlesztésére és az MI-biztonsággal kapcsolatos kutatások többségéhez - közölték a vállalatok. Ez magában foglalja majd az Amazon házon belüli mesterséges intelligencia chipjeinek használatát is, azaz a cég az AWS Trainium és Inferentia chipjeit fogja használni "jövőbeli alapmodelljeinek felépítéséhez, betanításához és telepítéséhez, kihasználva az AWS árát, teljesítményét, skáláját és biztonságát".

Az Anthropic hosszú távú elkötelezettséget vállalt arra is, hogy MI-modelljeit az AWS ügyfeleinek is elérhetővé tegye - közölte az Amazon, és ígéretet tett arra, hogy az AWS-felhasználóknak korai hozzáférést biztosít olyan funkciókhoz, mint például az Anthropic-modellek egyedi felhasználási esetekhez való adaptálásának lehetősége. "A mai bejelentéssel az ügyfelek korai hozzáférést kapnak az Anthropic modellek testreszabására szolgáló funkciókhoz, saját adataik felhasználásával készült saját privát modelljeik létrehozásához, és képesek lesznek a finomhangolási képességekre egy önkiszolgáló funkció segítségével" - áll az Amazon közleményében. Az Anthropic már most is kínálja modelljeit az AWS-felhasználóknak az Amazon Bedrockon, az Amazon egyablakos MI-termékein keresztül. A Bedrock más szolgáltatók, köztük a Stability AI és az AI21 Labs modelljeihez is hozzáférést biztosít.


Az Anthropicot 2021-ben alapították az OpenAI veteránjai, akik megfogadták, hogy biztonságosabb, etikailag szigorúbb MI-terméket hoznak létre. Az Anthropic közleményében azt írta, hogy az Amazon kisebbségi részesedése nem változtatja meg vállalatirányítási struktúráját, sem az MI felelősségteljes fejlesztése iránti elkötelezettségét. "Az új modellek bevezetés előtti tesztelését fogjuk az AWS-en elvégezni, hogy segítsük az egyre nagyobb képességű MI-rendszerek kockázatainak kezelését" - mondta az Anthropic. Az Amazon és az Anthropic is kötelezettséget vállalt idén a Biden-kormányzatnak arra, hogy külső auditokat végez az MI-rendszereiről, mielőtt azokat a nyilvánosság elé tárja.

Fontos kiemelni, hogy a technológiai óriások MI startupokba történő nagy befektetéseiben rejlő érték nagy része nem tényleges készpénz, hanem "számítási ciklusok" formájában jelenik meg, azaz biztosítják a hatalmas MI-modellek betanításához és futtatásához szükséges hatalmas és költséges számítási erőforrásokat. Az Anthropic 5 milliárd dollár tőkét tervez bevonni a következő két évben. A cég e hónap elején indította el első, fogyasztóbarát prémium előfizetési csomagját, a Claude 2 chatbotot, és egy "határmodell" - előzetes nevén "Claude-Next" - megépítését tervezi, amely 10-szer nagyobb képességű, mint a mai legerősebb mesterséges intelligencia. Ez a fejlesztés azonban - figyelmeztetett a startup - egymilliárd dolláros kiadást igényel a következő 18 hónapban. (A Microsoft az évek során már 11 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba.)

Az Anthropic eddig összesen 2,7 milliárd dollárt gyűjtött össze. A startupot idén májusban mintegy 5 milliárd dollárra értékelték, amikor egy finanszírozási körben 450 millió dollárt gyűjtött be. Az nem ismert, hogy az Amazon az Anthropicot hogyan értékelte az új befektetés során. A két vállalat közötti partnerség elmélyülése rávilágít arra, hogy egyes nagy technológiai cégek, amelyek hatalmas felhőalapú számítástechnikai erőforrásokkal rendelkeznek, egyre inkább arra használják ezeket az eszközöket, hogy nagyobb teret nyerjenek a mesterséges intelligencia területén. Érdekesség, hogy az év elején a Google több mint 300 millió dollárt fektetett be az Anthropicba, de az Amazon lényegesen többre értékeli a céget. Az Amazon Anthropicba történő befektetése olyan felhőszolgáltatók hasonló lépéseit követi, mint a Microsoft. A Microsoft 2019-ben 1 milliárd dollárt fektetett be a ChatGPT-gyártó OpenAI-ba, majd később ezt 10 milliárd dollárral megtoldotta és az OpenAI technológiáját átvezette szinte összes termékébe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások