1 dolláros előfizetési díjat vezet be Elon Musk az X-en

1 dolláros előfizetési díjat vezet be Elon Musk az X-en

2023. október 18. 13:30, Szerda
Az X - korábban Twitter néven ismert - közösségi hálózat 1 dolláros kísérleti díjat indított az új felhasználóknak, hogy visszaszorítsa a botokat. A milliárdos lehajol a legutolsó centért is: úgy véli, hogy a spammerek nem fogják ezt befizetni, ami meglepő annak fényében, hogy már most is fizetnek a kék jelzésért.

"A mai naptól kezdve egy új programot (Not A Bot) tesztelünk Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken. Az új, nem ellenőrzött fiókoknak 1 dolláros éves díjat kell fizetniük azért, hogy képesek legyenek üzeneteket kirakni és interakcióba lépni más posztokkal". - írja a cég a bejelentésben. Ez az 1 dollár lefordítva 1NZ dollárt vagy 42,51 PHP-t jelent, és évente kerül felszámításra. A poszt hozzáteszi: "Ezt az új tesztet azért fejlesztettük ki, hogy megerősítsük a már eddig is sikeres erőfeszítéseinket a spam, a platformunk manipulálása és a bottevékenység csökkentése érdekében, miközben egyensúlyt teremtünk a platform elérhetősége és a kis összegű díj között. Ez nem profitnövelő cél."

A nyereségre való utalás azért fontos, mert az X/Twitter azóta veszteséges, amióta Musk 44 milliárd dollárt adott ki a mikroblog platformért. Komoly megszorításokat hajtott végre annak reményében, hogy nyereséget termeljen, és vissza tudja fizetni a megvásárlásához kapott pénzt. A szolgáltatáshoz tartozó útmutatóból kiderül, hogy a Not A Bot szolgáltatásra regisztráló felhasználóknak igazolniuk kell a telefonszámukat. A Fülöp-szigetekre azért eshetett a választás, mert az ország nemrégiben előírta, hogy a felhasználóknak minden SIM-kártyát regisztrálniuk kell, ezzel is igyekeztek csökkenteni az SMS-spam és a csalások számát. Július végéig több mint 100 millió SIM-kártyát regisztráltak, de körülbelül 70 millió maradt még azonosítatlan állapotban.


A Not A Bot nem lesz kötelező, de azok az új felhasználók, akik úgy döntenek, hogy nem fizetnek, nem tudnak majd posztolni vagy kommentelni az X-en. Csak olvasási hozzáférést kapnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy kövessék a fiókokat, átnézzék a posztokat és videókat nézzenek. A közösségi hálózat nem közölte, hogy milyen eredmények alapján ítéli elég sikeresnek ezt a tesztet ahhoz, hogy más nemzetekre is átterjedjen, de a cég állítólag "hamarosan többet fog megosztani az eredményekről".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások