A Meta a szülőkre tolná a tizenévesek médiahasználatának felelősségét

A Meta a szülőkre tolná a tizenévesek médiahasználatának felelősségét

2023. november 15. 18:44, Szerda
A Meta vissza akarja tolni a tizenévesek közösségi médiahasználatának ellenőrzésének terhét az alkalmazásboltokra - és a szülőkre.

Egy ma közzétett blogbejegyzésben a Meta globális biztonsági vezetője, Antigone Davis amellett érvel, hogy a szülők felelőssége kellene, hogy legyen a tinédzserek alkalmazásletöltéseinek jóváhagyása. Álláspontja szerint a megoldás egy olyan jogszabály lenne, amely a 16 év alatti felhasználók esetében szülői jóváhagyást írna elő az alkalmazásletöltésekhez. Érvelésében egy közelmúltban végzett kutatásra hivatkozott, amely szerint a felnőttek 81%-a támogatja, hogy a tizenévesek számára szülői beleegyezést írjanak elő a közösségi média-fiókok létrehozásához. Ez a felmérés bár jól jelzi a szülők véleményét, nem jelenti azt, hogy a szülők átgondolták volna, hogy kinek kellene felelősnek lennie azért, hogy megakadályozza vagy engedélyezze a tizenévesek közösségi médiához való hozzáférését, vagy hogy hogyan kellene működniük ezeknek az alkalmazásoknak a tizenévesek védelme érdekében.

A dolog azért is aktuális, mert jelenleg egy 42 amerikai szövetségi államból álló koalíció perli a Metát közösségi platformja tizenévesekre és fiatal felhasználókra gyakorolt káros hatásai miatt. Ebben egy volt alkalmazottjuk, Frances Haugen megállapításai is előkerültek, amely számos olyan dokumentumot tett még évekkel ezelőtt közzé, amelyekből kiderült, hogy a Meta tisztában van az általa okozott károkkal - többek között a tizenévesek testképzavarával -, de nem tett ez ellen semmit. Az Instagram vezetőjét, Adam Mosserit 2021 decemberében a kongresszus elé citálták, hogy foglalkozzon többet a tinédzserek biztonságával, de a jogalkotók eddig nem jutottak döntésre arról, hogyan szabályozzák a tizenévesek használatát ezeken a platformokon.

Ehelyett a Meta elkezdte szabályozni önmagát. Új alapértelmezett beállításokat és funkciókat vezettek be, amelyek korlátozzák a tizenévesek hozzáférését az alkalmazásain található tartalmakhoz, védik a gyerekek magánéletét és korlátozzák a tizenévesekre irányuló reklámcélzást, valamint bevezették a szülői felügyeletet. Mindazonáltal az Instagram továbbra sem tudja megvédeni a tizenéveseket a szexuális ragadozóktól, a nem kívánt közeledéstől és zaklatástól. A problémák évekig tartó munka ellenére is megoldatlanok maradtak.

Ezért születhetett meg most egy olyan politikai álláspont, mint amilyet a Meta ma bejelentett. Végül is az alkalmazásboltok már rendelkeznek korhatár-előírásokkal, így ebből az következik, hogy ezeket be is kell tartatniuk - legalábbis úgy tűnik, hogy a Meta így gondolkodik. Az alkalmazásboltok a harcba való bevonására irányuló felhívás válasz arra, hogy a politikusok nem tesznek semmit az online gyermekbiztonsági szabályok elfogadásáért. A Meta által javasolt módszer szerint a szülőknek kell felügyelniük a tizenévesek által letöltött alkalmazásokat, így visszadobják a labdát az alkalmazásboltoknak és a szülőknek, akik általában nem nagyon foglalkoznak gyerekeik okostelefon-használatával.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások