Nemzetközivé vált a svéd Tesla-dolgozók sztrákja, norvég és dán szakszervezetek is csatlakoztak

Nemzetközivé vált a svéd Tesla-dolgozók sztrákja, norvég és dán szakszervezetek is csatlakoztak

2023. december 7. 10:44, Csütörtök
A svéd Tesla dolgozói sztrájkba léptek, a szomszédos Dánia és Norvégia szakszervezetei pedig csatlakoztak Elon Musk elektromos autógyártójának bojkottálásához.

A dán 3F szakszervezet és a norvég Fellesforbundet - ezek országaik legnagyobb magánszektorbeli szakszervezetei - bejelentették, hogy a Tesla útjába állnak. A 3F több iparágat is lefed Dániában, de a szimpátiasztrájkját a szállítmányozási ágára korlátozta. Ez Jan Villadsen szakszervezeti elnök magyarázata szerint azt jelenti, hogy a dokkokban dolgozó szállítmányozási dolgozók - beleértve a sofőröket is - nem fogják kirakodni vagy elszállítani a Svédországba tartó Tesla járműveket. "Annak ellenére, hogy Elon Musk a világ egyik leggazdagabb embere és a Tesla tulajdonosa, nem hozhat csak úgy saját szabályokat" - jelentette ki Villadsen, amikor bejelentette a 3F akcióját. "Van néhány megállapodásunk a munkaerőpiacról az északi országokban, és ezeket be kell tartania, ha itt akar üzletelni".

A Fellesforbundet vezetője, Jorn Eggum Villadsen érzéseit visszhangozta, miszerint szakszervezete szintén bojkottot indít, amelynek célja a Teslák Svédországba történő szállításának leállítása. "Az északi országokban széles körű egyetértés van a jól szervezett munka fontosságáról" - jegyezte meg Eggum. "A kollektív szerződés követeléséhez való jog természetes része ennek, és nem fogadhatjuk el, hogy a Tesla kívül álljon ezen." A 3F és a Fellesforbundet szimpátiasztrájkjai december 19-én, illetve december 20-án kezdődnek, ha addig nem születik kollektív szerződés a Tesla és a svéd IF Metall autóipari szakszervezet által képviselt munkavállalók között.


Az IF Metall dolgozói Svédországban - ahol a Tesla nem gyárt járműveket, de számos javító- és szervizműhelye van - október óta sztrájkolnak, miután a Tesla évek óta nem hajlandó tárgyalni a szakszervezettel. Az IF Metall által képviselt munkavállalók azt állítják, hogy a Tesla nem garantált számukra jó béreket, nyugdíjat vagy biztosítást. A Tesla már régóta elutasítja a szakszervezetekkel való tárgyalásokat, Elon Musk vezérigazgató pedig nemrég úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet a szervezett munka egész koncepciójával. "Egyszerűen nem szeretek semmit, ami urak és parasztok viszonyát teremti meg" - mondta korábban a világ leggazdagabb embere. "Szerintem a szakszervezetek csak negatívumokat teremtenek a vállalatoknál. Ha a Teslánál szakszervezet alakul, az azért lesz, mert valamilyen módon kudarcot vallottunk".

A szakszervezetek Svédország-szerte összefogtak, hogy megbénítsák a Teslát. A svéd kikötői dolgozók blokkolják az importot, a szerelők nem javítják meg a megrongálódott Tesla-töltőket és járműveket, a festők és az építők pedig visszautasítják, hogy Elon termékeinél és ingatlanjainál dolgozzanak. A postai dolgozók nem kézbesítik a postai küldeményeket az elektromos autógyártónak, beleértve a rendszámtáblákat is. Ezt az akciót Musk "őrültségnek" nevezte, és a helyi bíróság véget is vetett ennek az akciónak. Azt nem tudni, hogy a Tesla tervez-e tárgyalásokat a sztrájkok leállítására, vagy inkább benyeli az ezekből fakadó veszteségeket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások