Ezek voltak a 2023-as év leggyakoribb Google-keresései

Ezek voltak a 2023-as év leggyakoribb Google-keresései

2023. december 12. 23:23, Kedd
Az Izrael-Hamász háború és a Barbie film vezeti a 2023-as év legnépszerűbb Google-kereséseinek listáját.

Ha az elmúlt hónapokban a Google-hoz fordultál, hogy értelmet találj az Izrael-Hamász háború mögött, nem vagy egyedül. A technológiai óriás közzétette a 2023-as év eddigi keresési statisztikáit, és az adatokból kiderül, hogy az emberek világszerte a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása és az azt követő, a gázai övezetben véghezvitt izraeli katonai akció kapcsán kerestek információkat. A "Háború Izraelben és Gázában" vezette az idei hírtrendek listáját világszerte, míg a "mi a Hamász", "mi történik Izraelben" és "miért támadott a Hamász" a "mi" vagy "miért" kezdetű keresési lekérdezések szerepeltek az év első számú keresési lekérdezései között.

A háború utáni második vezető globális hírtrend a Titanic roncsainak felkutatására indított út során felrobbant Titan tengeralattjáró volt, amely hatalmas, nemzetközi kutatást indított el. Ezt a februári pusztító török-szíriai földrengés követi, amely több mint 50 000 ember halálát okozta.


A Google éves Year in Search összefoglalója egy pillanatkép azokról az emberekről és jelenségekről, amelyek felkeltették az emberek kíváncsiságát és megragadták a figyelmüket - a listák azokat a keresési megkereséseket azonosítják, amelyek az előző évhez képest tartósan nagy forgalmat generáltak. Az adatok szerint az olyan nagy hírértékű események mellett, mint a háború, Damar Hamlin szívmegállása egy NFL-meccs alatt, a Jóbarátok sztárjának, Matthew Perrynek a halála és a "Barbenheimer" voltak azok a történetek, amelyek 2023-ban is foglalkoztatták az embereket.

A sportolók listáját Hamlin, a Buffalo Bills biztonsági emberének januárban bekövetkezett súlyos sérülése vezeti, ami újra felszította az NFL biztonságáról szóló vitát. A keresési trendeket idén uraló további nevek a következők voltak: Jeremy Renner színész, aki az év elején majdnem halálos balesetet szenvedett; Andrew Tate nőgyűlölő influencer; Kylian Mbappé francia futballista és Travis Kelce, a Kansas City Chiefs játékosa, aki folyamatosan címlapokra került, miután nyilvánosságra került románca Taylor Swifttel. A Google listája néhány olyan embert is kiemelt, akit idén veszítettünk el, az emberek Perry, Tina Turner és Sinead O'Connor halálát gyászolták.


A "Barbie" és az "Oppenheimer" voltak az év legtrendibb filmjei, őket követte a "Jawan" című bollywoodi kasszasiker, a "Sound of Freedom" című krimi és a "John Wick: Chapter 4". Az HBO posztapokaliptikus drámája, a "The Last of Us", valamint a Netflix "Wednesday" és a "Ginny és Georgia" című sorozatai vezették a trendi tévéműsorok listáját. Eközben a japán duó, a Yoasobi "Idol című száma és Jason Aldean ellentmondásos "Try That in a Small Town" című dala vezette a dalokra vonatkozó kereséseket. Az idei keresési trendek a nyelvben és a kommunikáció módjában bekövetkezett változásokat is feltárták. A "Rizz", a 2023-as év Oxford szava, amely lényegében egy személy "karizmájára" utal, volt a szlengdefiníciókat kereső keresések listavezetője - ez a kategória tartalmazta a "it's giving", a "cringe" és a "no printer" kifejezéseket is.

Magyarországon a fenti külföldi trendek begyűrűzése mellett Suhajda Szilárd hegymászó és Vágó István halála érdekelte leginkább az embereket. Nagy port kavart Azahriah Arénás koncertsorozata, hogy Gálvölgyi Jánosért másfél óráig tartott, amíg kiért a mentő, és a Budapesten rendezett Atlétikai Világbajnokság körüli felhajtás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások