283 év múlva szűnhet meg a nemi egyenlőtlenség az IT-ágazatban

283 év múlva szűnhet meg a nemi egyenlőtlenség az IT-ágazatban

2023. december 20. 19:36, Szerda
A British Computer Society, azaz a Brit Számítógép-társaság figyelmeztetése szerint a nők az informatikában 283 év alatt érik el a paritást. Az intézet kiemeli, hogy a technológiai szerepek egyenlőségében nem történt előrelépés.

A BCS kiszámította, hogy a 2005 és 2022 közötti tendenciák alapján közel három évszázadba telik, amíg a nők képviselete az informatikában - jelenleg 20 százalék - eléri a teljes brit munkaerő átlagos képviseletét, amely jelenleg 48 százalék. A BCS éves sokszínűségi jelentése azt is megállapította, hogy az informatikai munkahelyeken a nemek közötti egyensúlyhiány csökkenése leállt: 2018 és 2021 között a női technológiai dolgozók aránya 16 százalékról 20 százalékra emelkedett, 2022-ben azonban nem történt változás - derül ki a BCS elemzéséből, amely a Nemzeti Statisztikai Hivatal adataira támaszkodik.

Julia Adamson, a BCS oktatási és közhasznú ügyvezető igazgatója nyilatkozatában elmondta: "Több nőnek és lánynak kell lehetőséget kapnia arra, hogy karriert kezdhessen a világot átformáló technológiai iparágban. A tehetség és a kreativitás hatalmas tárháza parlagon marad, holott ez a munkáltatók és a gazdaság javát szolgálhatná. Gyökeresen át kell gondolni, hogy hogyan tudunk több nőt és lányt a technológiai pályára juttatni, és a befogadóbb technológiai kultúra etikailag és erkölcsileg is kívánatos. A nagyobb sokszínűség azt jelenti, hogy az előállított termékek relevánsabbak és reprezentatívabbak a társadalom egészére nézve. Ez kulcsfontosságú, amikor például a mesterséges intelligencia orvosi vagy pénzügyi alkalmazásáról van szó. Az a tény, hogy a lányok 94 százaléka és a fiúk 79 százaléka 14 éves korában abbahagyja a számítástechnika tanulását vészharangként kell szolgáljon, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A tantárgynak szélesebb körű digitális tananyagot kellene tartalmaznia, amely minden fiatal számára releváns."


A világjárvány idején több nő csatlakozott az iparághoz a "megnövekedett rugalmasság, például az otthoni munkavégzés miatt" - mondta Jo Stansfield, a BCS Women társelnöke. "Ez azt jelentette, hogy egyensúlyt tudtak teremteni a karrier és más kötelezettségek, például a gyermekek vagy idős rokonok gondozása között - ezek a feladatok még mindig aránytalanul nagyobb arányban hárulnak a nőkre. Befogadó munkahelyi gyakorlatokra van szükség a munkaerő megtartásához" - tette hozzá Stansfield. Az elmúlt időszakban számos technológiai munkáltató hívta vissza dolgozóit az irodába, köztük az Amazon, a Google, az IBM Software, a Meta, a Zoom és mások.


Ami a fizetést illeti, Angliában a női informatikusok átlagos órabére 2022-ben 22 font volt óránként, ami 8 százalékkal kevesebb, mint az informatikai munkakörben dolgozó férfiak esetében mért átlagkereset. A nők azonban egyes vezető informatikai pozíciókban nagyobb arányban képviseltették magukat, mint a junior pozíciókban. Például az informatikai igazgatói pozíciókban 22 százalékos a képviseletük, míg a programozói vagy fejlesztői munkakörökben 15 százalékos volt a nők aránya. A nők nagyobb valószínűséggel rendelkeztek diplomával vagy azzal egyenértékű végzettséggel, mint férfi társaik az informatikai munkakörökben. Az informatikai területen dolgozó nők 69 százaléka rendelkezik diplomával, szemben a férfiak 64 százalékával. A férfiak viszont nagyobb valószínűséggel rendelkeznek informatikai diplomával.

A tengeren túl sem sokban különböznek a dolgok. Az Egyesült Államokban a nők a technológiai jellegű állásoknak csak mintegy 27 százalékát töltik be, a 10 000-nél több alkalmazottat foglalkoztató technológiai cégek pedig 26 százalékos női képviseletről számolnak be a Statista szerint. A nők aránya az elmúlt 2 évben csökkent az összes tech-szakmában. Összességében a nők aránya az Egyesült Államokban nagyjából megegyezik az Egyesült Királyságéval, 47,7 százalék. Az Egyesült Államokban a 329 559 szoftvermérnök mintegy 25 százalékát teszik ki a nők, és a szoftvermérnöki munkakörök fizetése körülbelül 7 százalékkal alacsonyabb a nők számára, mint a férfiaké.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások