A Valve a Windows 7 és 8 Steam-támogatásának megszüntetésével ünnepelte az új évet

A Valve a Windows 7 és 8 Steam-támogatásának megszüntetésével ünnepelte az új évet

2024. január 4. 16:16, Csütörtök
A Valve azzal harangozta be az új évet, hogy megszüntette a Windows 7 és a Windows 8.1 támogatását a Steam játékplatformján, ezzel újabb okot adva a játékosoknak a frissítésre.

A Valve közleménye szerint "az ezeken az operációs rendszereken meglévő Steam kliens telepítések nem kapnak többé semmilyen frissítést, beleértve a biztonsági frissítéseket is", és nem garantálja, hogy a Steam a jövőben is működni fog Windows 7, 8 vagy 8.1 alatt. A Valve arra biztatja a felhasználókat, hogy frissítsenek a Windows valamelyik támogatott verziójára. Azok számára, akik még mindig Windows 7-et vagy 8-at használnak, ez szinte biztosan a Windows 10-et jelenti, mivel a régebbi operációs rendszer korszakából származó gépek valószínűleg nem felelnek meg a Windows 11 szigorú hardverkövetelményeinek.

A Valve szerint a probléma az, hogy a Steam kliens a Chrome-ba épített funkciókra támaszkodik, amelyek már nem támogatottak a régebbi Windows operációs rendszereken. A Steam kliens a Chrome beépített webböngészőjéhez a Chrome beágyazott változatát használja, amely meghaladja az öregedő redmondi operációs rendszerek képességeit. A Valve megjegyzi, hogy a Steam-kliens jövőbeli verziói is "a csak a Windows 10-ben és annál magasabb verzióban jelen lévő Windows-funkciókra és biztonsági frissítésekre" támaszkodnak majd. A Chrome-támogatás hiányát okolták a macOS 10.13 és 10.14 támogatásának decemberi megszüntetéséért is. Az utóbbi kiadás jelentős volt, mivel ez volt a macOS utolsó 32 bites kompatibilis verziója, sokak nagy kedvence.

Akik ellenzik a frissítést, azoknak ott van a Linux. A Proton kompatibilitási rétegnek köszönhetően a játékkompatibilitás Linuxon manapság egyre robusztusabb, és a cég saját eszköze, a Steam Deck kézikonzol is Linuxon fut.

A Steam decemberi hardveres felmérése azt mutatja, hogy a játékosok alig 0,89 százaléka használ Windows 7-et vagy 8-at. Ez kevesebb, mint a macOS (1,63 százalék) vagy a Linux (1,97 százalék). Mondani sem kell, hogy a Windows 10 és a Windows 11 uralja a felmérést 53,45 százalékkal, illetve 41,95 százalékkal. A jó hír az, hogy a Windows 7 és 8 rajongói (valószínűleg) még egy kis ideig nem lesznek elzárva kedvenc játékaiktól. A Steam kliens nem romlik el, de nincs garancia arra, hogy később továbbra is működni fog. "Arra számítunk, hogy a Steam kliens és a játékok ezeken a régebbi operációs rendszereken 2024. január 1. után még egy ideig frissítések nélkül is működni fognak" - írta a Valve a közleményben.

Hogy egyértelmű legyen, mind a Windows 7, mind a 8.1 napjai már meg voltak számlálva. A Microsoft tavaly januárban megszüntette mindkét operációs rendszer támogatását. Bár sokan még mindig nagyra értékelik az egyszerűségük és a felhasználókövetési telemetria hiánya miatt, ez a két operációs rendszer már 15 és 12 éves.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások