A Volkswagen autói ChatGPT-t használva fognak beszélgetni a járművezetőkkel

A Volkswagen autói ChatGPT-t használva fognak beszélgetni a járművezetőkkel

2024. január 9. 10:03, Kedd
A Volkswagen autóiba integrált ChatGPT hangasszisztens az év közepétől képes lesz oda-vissza párbeszédet folytatni a felhasználókkal - közölte az autógyártó Las Vegasban.

A Volkswagen a CES elektronikai szakkiállításon mutatta be a ChatGPT-vel felszerelt első járműveit, amelyek az idei második negyedév elejétől lesznek elérhetőek az észak-amerikai és európai ügyfelek számára. A Volkswagen és a partnereként a technológiában együttműködő Cerence vezetői szerint a mesterséges intelligencia a "Fázom" hallatán megemelik majd a hőmérsékletet, míg a "vajas csirkét akarok" mondatra megmutatják a legközelebbi indiai éttermet. Az ügyfelek mostantól gombnyomás nélkül állíthatnak be funkciókat a járművükből - mondta Kai Gruenitz, a Volkswagen márka műszaki fejlesztésért felelős igazgatósági tagja. "Az ügyfeleink nem akarják kézzel beállítani az üléseiket, beszéddialógus rendszereket akarnak használni" - mondta.

A kritikusok szerint a generatív mesterséges intelligencia járművekben való alkalmazása bár előrelépés a ma lehetséges interakciókhoz képest, messze elmarad a néhány évvel ezelőtt várt mesterséges intelligencia-ugrástól, különösen a teljesen autonóm járművek esetében. Az autógyártók ezzel nem értenek egyet. "Az Apple CarPlay vagy az nem tudja beállítani a funkciókat a járművön belül. Ez a következő lépés" - mondta Gruenitz. "Azt hiszem, amit az ügyfeleink igazán keresnek, az az autójuk zökkenőmentes, intuitív használata."


A Volkswagen az első tömeggyártó, amely a kompakt szegmensbe tartozó autóiban alapfelszereltséggé teszi a technológiát. A General Motors tavaly márciusban közölte, hogy a ChatGPT mögött álló mesterséges intelligenciamodellek felhasználásával virtuális személyi asszisztensen dolgozik. A Mercedes-Benz tavaly júniusban tesztprogramot indított, amely lehetővé tette, hogy az autógyártó "MBUX" rendszerével felszerelt mintegy 900 000 járművébe letölthető legyen a ChatGPT, azzal a céllal, hogy a felhasználók végül a volán mögül is képesek legyenek olyan feladatokat elvégezni, mint a mozi- vagy étteremfoglalás.

Az OpenAI chatbot a VW 2023-ban induló Ida hangvezérelt asszisztensén keresztül lesz elérhető. Az Ida a Volkswagen ID.7, ID.4, ID.5 és ID.3 teljesen elektromos járgányaihoz, valamint a legújabb Tiguan, Passat és Golf modellekhez jár. Az Ida-val felszerelt jármű automatikusan képes lesz a ChatGPT használatára, nem kell fiókot nyitni, alkalmazást telepíteni vagy regisztrálni. Az Ida már most is tud válaszolni néhány természetes nyelven elhangzó kérdésre az időjárással, tőzsdei árfolyamokkal, sporteseményekkel és hasonlókkal kapcsolatban. A kormánykeréken lévő gomb megnyomásával vagy "Hello Ida" ébresztéssel aktiválható.

Ida kitalálja, hogy a járművünkre jellemző műveletet kérünk-e tőle - például a légkondicionáló beállítását, vagy egy úticél megkeresését. Ha a feladatot maga is el tudja végezni, akkor megteszi. Ha nem, akkor kapcsolatba lép a Cerence szervereivel, amelyek a jövőben felkérhetik a ChatGPT-t a probléma megoldására és a válasz generálására. A Cerence 2019-ben vált ki az immár a Microsoft tulajdonában lévő Nuance-ból.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások