Robbanásszerűen nő a Netflix játékrészlege

Robbanásszerűen nő a Netflix játékrészlege

2024. január 10. 20:28, Szerda
A streamingcég alig több mint két évvel ezelőtt jelentette be a játéküzletágba való belépését. A mobiljátékok piacát a free-to-play és a hirdetésekkel támogatott üzleti modellek uralják, ezzel szemben a Netflix terve az volt, hogy a játékokat ingyenessé teszi, hirdetések és alkalmazáson belüli vásárlások nélkül. Ez a stratégia most kezd kifizetődni: a Sensor Tower piackutató cég becslése szerint 2023-ban a Netflix Games letöltései több mint 180%-kal nőttek az előző évhez képest. A játékokat 2023-ban összesen 81,2 milliószor töltötték le világszerte az App Store és a Google Play kínálatában, és mindennek az 53%-a a negyedik negyedévben történt. Ez az adat azt mutatja, hogy a Netflix 2022-es játékletöltéseinek 36%-át a negyedik negyedévi telepítések adják. A Sensor Tower becslése szerint 2022-ben 28,7 milliószor, 2021-ben pedig 5,2 milliószor töltötték le a Netflix játékokat.

Az építkezés lassan indult, kis erőfeszítéssel, a cég csupán különböző alkalmi játékokat és a Netflix sikersorozataihoz, például a Stranger Thingshez kapcsolódó címeket készített. De a vállalat hamarosan játékstúdiókat kezdett felvásárolni, köztük a Night School Studio-t 2021-ben, majd a következő évben a hangulatos játékokat fejlesztő Spry Fox, a finn Next Games (a "Stranger Things" cím kiadója) és a texasi Boss Fight Entertainment jött, amelyet a Zynga Dallas és az Ensemble Studios korábbi alkalmazottai alapítottak. A cél az volt, hogy gyorsan olyan játékportfóliót alakítsanak ki, amely a mobiljátékosok eltérő ízlését és műfaji preferenciáit szólítja meg.


A felvásárlások mellett a Netflix a saját belső stúdiókat is létrehozott világszerte, köztük egy helsinki telephelyet, amelyet egy korábbi Zynga igazgató vezet, és egy dél-kaliforniait, amelyet Chacko Sonny, a Blizzard Entertainment "Overwatch" korábbi executive producere irányít. A vállalat tehát a mobilfronton már erős, most a felhőalapú játékokra koncentrálnak. A tavalyi év közepe óta játszható platformjukon a Grand Theft Auto: San Andreas ami a streamingszolgáltató legtöbbet letöltött játéka lett. Az Appfigures mobilalkalmazás-elemző cég szerint a teljes játékportfólióból is ez könyvelheti el a legtöbb letöltés egyetlen hónap alatt. Emellett a GTA: Vice City a Netflix 2023-as 6. legtöbbet letöltött játéka, a GTA III pedig az év 11. legtöbbet letöltött játéka volt.

A GTA-játékok azonnali sikert arattak: a három játék együttesen több mint 6,4 millió letöltést ért el kevesebb mint egy hét alatt, miután megérkezett a Netflixre. A GTA-játékok triója együttesen a Netflix 2023-as játékletöltéseinek mintegy 17%-át tette ki, és potenciálisan okot adhat az embereknek Netflix-előfizetésük fenntartására az ingyenes hozzáférés miatt. A havi letöltések megháromszorozódtak a cég játékportfóliójában decemberben, miután novemberben megduplázódtak. A GTA-címek népszerűségének köszönhetően az "akciójátékok" a Netflix legnépszerűbb játékműfaja, de a Netflix játékközönsége nem csak egy játéktípushoz ragaszkodik. A második legnépszerűbb műfaj az "Életmód" játék, köszönhetően a "Too Hot to Handle" játékoknak.

A "puzzle" játékok a 3. legerősebb műfaj, köszönhetően a Netflix második legnépszerűbb játékának, a 2023 szeptemberében indított Storyteller című mesepuzzlének. A cím eredetileg 10 dollárért jelent meg PC-re és Nintendo Switchre az év elején. Mivel a Netflix legolcsóbb előfizetése 6,99 dollár havonta, a játékszolgáltatás nagyon megéri sokaknak. A GTA: San Andreas megjelenésének időzítése miatt a Storyteller volt a 2023 decemberének legtöbbet letöltött játéka is, mintegy 500 000 telepítéssel megelőzve a GTA: San Andreas-t.


A Netflix számos játéka a platform címeihez kötődik - mint például a "Stranger Things", amelynek saját játékalkalmazása volt, és szerepelt a népszerű partijáték Netflix verziójában, a "Heads Up!"-ban is. De játék készült A vezércsel (The Queen's Gambit), A nagy pénzrablás (Money Heist), Árnyék és csont (Shadow & Bone), a Vak szerelem (Love is Blind) és a Narcos gengszterdrámából is. Megemlíthető még a SpongyaBobos "Get Cooking", de a Football Manager több milliós letöltése azt is jelzi, hogy a Netflix sorozathoz való kötődés nem szükséges a sikerhez. A Bloons TD 6 nevű tower defense cím is a legnépszerűbb letöltések között szerepel tavaly ősztől.

A cég azonban figyelmeztetett, hogy a letöltések megugrása "hónapokig tartó stagnálás" után következett be, ami arra utal, hogy a Netflixnek rendszeres kiadásokra és folyamatos promócióra lehet szüksége ahhoz, hogy a játékmotorja továbbra is pörögjön. Tavaly 40 játék kiadásával valamint két saját fejlesztésű játékkal dolgoztak ezen a célon, emellett az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában elkezdték tesztelni a tévékészülékeken való játékokat és az alkalmazáson belüli személyre szabott játékjavaslatokat.

Most a cég egy nagy költségvetésű (un. AAA) stúdiót épít a semmiből, hogy egy teljesen saját multiplatform játékon dolgozzon. A játékfejlesztők olyan iparági veteránokkal dolgoznának együtt, mint Chacko Sonny, Gavin Irby, Joseph Staten, Rafael Grassetti és Jerry Edsall, akik a stúdiót vezetik - jegyzi meg a LinkedIn-es álláshirdetés. A cím egy cross-platform játék lesz, ami a Netflix most már 89 játékához fog csatlakozni, és ez a szám 2024-ben is biztosan nőni fog, mivel a Netflix decemberben bejelentette, hogy közel 90 további játék van fejlesztés alatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások