Eszméletlen sikeres a Palworld, nagy lecke ez a Nintendonak

Eszméletlen sikeres a Palworld, nagy lecke ez a Nintendonak

2024. január 25. 21:54, Csütörtök
Meglepetésként robbant be egy cuki, lövöldözős Pokemon-klón, csak a PC-s Steam szolgáltatáson 7 millió darab kelt el belőle, emiatt a japánoknak sok mindent át kell gondolniuk.

A PocketPair "Palworld" nevű túlélő kalandjátékában a játékosoknak egy nagy, nyitott világban Pokémon-szerű lényeket kell fegyvereikkel elkapniuk és kiképezniük. Őket használva kell megküzdjenek az ellenségekkel, az éhséggel és túlélni a megpróbáltatásokat. "A Palworld több mint 7 millió példányban kelt el mindössze 5 nap alatt! Köszönjük szépen!!! Továbbra is keményen dolgozunk a problémák és hibák megoldásán, amelyeket egyes felhasználók tapasztalnak" - derült ki a fejlesztő posztjából, és ebben a szemkápráztató számban az Xbox és Windows PC platformok benne sincsenek. A Steamen egészen elképesztő 1 291 967 egyidejű felhasználóval érte el a csúcsot.

A probléma ezzel az egésszel az, hogy a lények dizájnja nagyon hasonlít a Nintendo platformjain régóta futó Pokémon franchise figuráira. A játék rajongói odáig ragadtatták magukat, hogy halálos fenyegetéseket küldtek a Pocketpair cégnek. De a Palworld koncepciója és tartalma már jó ideje nyilvános, a 2022-es és 2023-as Tokyo Game Show-n is bemutatták. Sok felhasználó úgy véli, hogy ha lenne alapja a plágiummal kapcsolatos jogi lépéseknek, akkor az illetékesek már régen cselekedtek volna.


"Kétségbeesetten nézem át az összes üzenetemet és e-mailt! Azonban bocsássátok meg, ha átugrom a halálos fenyegetéseket, a céget ért fenyegetéseket és a masszívan elrugaszkodott állításokat" - posztolta az egyik Pocketpair közösségi menedzser. "Ha képes vagy úgy írni, mint egy valódi emberi lény, akkor amint lehet, válaszolok!" A Pocketpair vezérigazgatója, Takuro Mizobe szintén reagált az állítólagos halálos fenyegetésekre az X-en, és a plágiummal kapcsolatos állításokat rágalmazásnak nevezte. A hasonlóságra jellemző, hogy egy YouTuber úgy módosította a játékot, hogy Pokemonokra cserélte le a szörnyeket, amire a Nintendo villámgyorsan letiltotta a kiegészítést.

Nem újdonság, hogy egy márkát védő szenvedélyes játékosok elragadtatják magukat az interneten, emlékezzünk csak az egy évtizeddel ezelőtti Gamergate zaklatási kampányára. A Game Developers Conference tavalyi felmérésében a válaszadók 91%-a egyetértett azzal, hogy a zaklatás és a visszaélések aggodalomra adnak okot a stúdiók számára. Mizobe a jogi eljárás miatt sem aggódik, szerinte a Palworldöt ugyan a Nintendo szeretett franchise-ja ihlette, de közelebb áll más olyan, közelmúltban megjelent túlélő kalandjátékokhoz, mint például az "Ark: Survival Evolved".

A Nintendo jelenleg vizsgálja a szellemi tulajdonjoga megsértését, mert nem véletlen, hogy a társaság eddig nem rakott fegyvereket a családbarát franchise-ba. Eddig az is jól indokolható volt, hogy húzóneveit megtartja márkán belül, de a PC-s siker láttán bizonyosan átgondolják ezt az álláspontjukat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások