Magas jogdíjat szabott a Rambus

Magas jogdíjat szabott a Rambus

2001. május 4. 01:24, Péntek
[CNet] A memóriatechnológiákat fejlesztő Rambus Inc. szabad hozzáférést engedett a társaság azon okmányaihoz, amelyekben a memóriagyártók álal fizetendő jogdíjak mértéke található.

A Rambus Inc.-Infineon Technologies AG per, ami azért indult, mert az Infineon nem volt hajlandó jogdíjat fizetni a mindezt állítólag jogszerűtlenül kérő Rambusnak. A Rambus DRAM memóriák kifejlesztője a közzétett információk szerint 3,5%-os jogdíjat követelt minden eladott DDR-SDRAM modul után, miközben az SDRAM hasonló jogdíja mindössze 0,75%. A Rambus vezetői megerősítették az információt, miszerint a DDR-SDRAM modulok után nagyjából 3,5% jogdíjat állapított meg a társaság.

A magas jogdíj magyarázatot ad arra is, hogy miért választották a Micron, a Hyundai és az Infineon termékeit. A kiélezett versenyhelyzetben működő DRAM-gyártók számára minden fillér fontos, és a tulajdonképpen haszon nélkül működő gyárak számára minden további kiadás problémát okoz.
A Rambus ennek ellenére számos memóriagyártót rávett a jogdíj fizetésére, köztük a piacvezető Samsungot is. A Rambus partnerei minden eladott SDRAM, DDR-SDRAM vagy éppen Rambus DRAM modul árának adott hányadát a Rambusnak adja. A jogdíjak a hírek szerint később csökkenni fognak, de amennyiben a Rambus - Infineon Technologies per az Infineon sikerével zárul, várhatóan a legtöbb partnercég felbontja a megállapodást.

A Rambus DRAM licenszdíja 1-2% körül van, aminél a DDR-SDRAM 3,5%-os értéke jóval nagyobb. A DDR nagyobb licenszdíját a Rambus azért vezette be, hogy az új DRAM-típus ne legyen akkora árfölényben a Rambus DRAM-hoz képest. A jogdíj összege "igen nagy, a nemzetközi gyártók a licenszelt chiptechnológiákért ugyanis átlagosan 0,5-1%-ot fizetnek" - mondta Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások