A kezdőképernyőn lévő weboldalak már csak könyvjelzők az európai iPhone-okon

A kezdőképernyőn lévő weboldalak már csak könyvjelzők az európai iPhone-okon

2024. február 16. 11:42, Péntek
Az Apple hivatalosan is megszünteti a webes alkalmazások támogatását az Európai Unióban található iPhone-felhasználók számára. A webes alkalmazások az iOS 17.4 bétában elromlottak az uniós felhasználók számára, de az Apple most megerősítette, hogy ez egy funkció, nem pedig hiba.

Az iOS 17.4-re történt frissítéssel a kezdőképernyőhöz hozzáadott weboldalak mostantól csak könyvjelzőként működnek, amelyek új lapot nyitnak a böngészőben, nem pedig (potenciálisan) önálló szolgáltatásként. Utóbbiak képesek olyan dolgokra, mint az értesítések küldése és a jelvények megjelenítése, mely funkciókat az Apple csak tavaly adott hozzá a webes alkalmazásokhoz. A webes alkalmazások az iOS-en arra is képesek, hogy a böngészőpéldánytól elkülönítve tárolják az adatokat, ami akkor jön jól, ha van egy webhely, amelyhez gyors hozzáférést szeretne valaki, és nem akar folyamatosan bejelentkezni. Egyes szolgáltatások - mint például a Facebook Gaming - a webes alkalmazásokat az Apple App Store és annak díjainak megkerülésére használják.

Az Apple azt állítja, hogy az EU-ban élő felhasználók számára azért szünteti meg a kezdőképernyő-alkalmazásokat, mert a Digital Markets Act (DMA) törvénynek való megfeleléshez "egy teljesen új integrációs architektúrát" kellene létrehoznia, amelyet "nem praktikus" erre a változtatásokra kényszerített verzióra ráépíteni. E változtatások egyike megköveteli, hogy az Apple engedélyezze a harmadik féltől származó böngészők számára saját motorjaik használatát az iOS-en. A bejegyzésben az Apple azzal érvel, hogy a webes alkalmazások "közvetlenül a WebKitre" - a Safari által használt motorra - épülnek, így azok "összhangban vannak az iOS natív alkalmazásainak biztonsági és adatvédelmi modelljével".

Az Apple azt állítja, hogy az alternatív böngészőmotorok megjelenése az EU-ban biztonsági kockázatot jelent, megjegyezve, hogy "a rosszindulatú webes alkalmazások adatokat olvashatnak más webes alkalmazásokból, és visszaszerezhetik azok engedélyeit, hogy a felhasználó beleegyezése nélkül hozzáférjenek a felhasználó kamerájához, mikrofonjához vagy helymeghatározásához". Azt is állítja a cég, hogy a böngészők a felhasználó tudta nélkül telepíthetnek webes alkalmazásokat - annak ellenére, hogy az Android telefonok már évek óta kínálnak webes alkalmazásokat különböző típusú böngészőkkel.

"Arra számítunk, hogy ez a változás a felhasználók egy kis részét érinti" - írja az Apple. "Ennek ellenére sajnáljuk, hogy ez a változás - amely a DMA-nak való megfelelés érdekében végzett munka részeként történt - bármilyen hatással lehet a Home Screen webes alkalmazások fejlesztőire és felhasználóinkra." Az Apple a támogatás hiányának másik okaként a kezdőképernyős alkalmazások "nagyon alacsony felhasználói elfogadottságát" említi.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások