Vicces .af domének tűntek el a netről

Vicces .af domének tűntek el a netről

2024. február 17. 12:45, Szombat
Több mint 100 afgán weboldalt függesztettek fel, miután egy francia internetszolgáltató cég nem teljesítette a tálibok által ellenőrzött kommunikációs minisztériumnak a kifizetéseket. Ez nem jött jól azoknak az internetezőknek, akik az afgán webdomainekhez csatolt ".af"-ot használták, hogy oldaluknak egyedi hangulatot adjanak.

Az országspecifikus domaineket - például a magyar .hu vagy a francia .fr-t - általában az adott ország magánszemélyei vagy szervezetei használják, de néhányat - például a tuvalui .tv-t vagy a líbiai .ly-t - nemzetközileg is széles körben használnak, mivel olyan egyedi vagy sokatmondó domainek létrehozására használhatók, mint a "twitch.tv" vagy a "bit.ly". Az afganisztáni .af-nek egykor kultikus követői voltak, mivel az amerikai nyelvjárásban a kezdőbetűk az "as fuck", azaz "nagyon" vagy "rendkívül" jelentésű kifejezést is jelenthetik." A DomainTools internetes hírszerző cég nyilvántartása szerint 2015 és 2021 között számos olyan nevű webhelyet regisztráltak, mint a "sexy.af" és a "awesome.af".

De a kétértelműségnek semmi köze a mostani felfüggesztésekhez. Enayatullah Alokozai, az Afgán Hírközlési és Informatikai Minisztérium szóvivője elmondta, hogy 150 .af végződésű, a párizsi székhelyű Gandin keresztül regisztrált domaint függesztettek fel, mert a szolgáltató mintegy 17 000 dollár fizetésével maradt el. A Gandi vezérigazgatója, Arnaud Franquinet szerint a domainek száma valószínűleg közelebb van a 100-hoz, és az ok a tálibokkal szembeni nemzetközi szankciók és Afganisztán ingatag banki helyzete, ami nehézzé teszi a tartozás rendezését. "A körülményeket figyelembe véve nehéz engedélyt kapni az összes kifizetés teljesítéséhez" - mondta Franquinet. "Dolgozunk rajta, de ez eltart egy darabig".

A .af domainek eltűnése azután keltette fel a tech közösség figyelmét, miután Erin Shepherd szoftverfejlesztő, a "queer.af" nevű kis, melegbarát közösségi médiafelület társalkotója közzétette az afgán kommunikációs minisztérium üzenetét, amelyben bejelentette a domain felfüggesztését. Shepherd elmondta, hogy tudták, hogy a 2018-ban regisztrált domain a 2021-es hatalomátvétel után már nem sokáig lesz elérhető, mert a tálibok megfogadták, hogy az iszlám törvények szigorú értelmezése szerint fognak uralkodni. Az azonos neműek közötti kapcsolatok már a tálibok visszatérte előtt is bűncselekménynek számítottak Afganisztánban, de sok LMBT afgán szerint azóta az elnyomás nőtt, és a hatalomba való visszatérésük után, a külföldi erők távozásával sokan kénytelenek voltak elmenekülni az országból.

"Ez egy szórakoztató tartomány, de tudtuk, hogy Afganisztánhoz tartozik, és tudtuk, hogy a politikai dolgok változhatnak" - mondta Shepherd. Egy másik Gandi ügyfél, a Chicagóban dolgozó William Lieurance IT-munkás elmondta, hogy "broke.af" nevű weboldala is offline lett. Ez neki nem nagy veszteség, elmondása szerint 2016-ban regisztrálta az oldalt poénból, de soha nem jutott el odáig, hogy foglalkozzon vele; egy időben úgy képzelte el, mint egy pénzügyi műveltségről szóló, poénos útmutatót a millenniumi korosztály számára. "A tanulság, amit levontam, hogy egy domain regisztrálása nem ugyanaz, mint egy domain birtoklása" - mondta Lieurance.

Más afgán oldalak, köztük a sexy.af és az awesome.af státusza nem egyértelmű. Sok már nem aktív, vagy egyszerűen csak nem újították meg őket. A sexy.af és awesome.af régi regisztrálóinak küldött üzenetekre nem érkezett válasz. Egy WhatsAppon folytatott beszélgetés során Alokozai, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy a különböző domainek tartalma a felfüggesztések szempontjából irreleváns. Ha a fizetés megtörténik, "ez a probléma megoldódik" - mondta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások