Az egészségünkre figyel a Samsung okosgyűrűje

Az egészségünkre figyel a Samsung okosgyűrűje

2024. február 28. 11:19, Szerda
A fitneszgyűrű mint olyan nem újdonság, több más cég is csinált ilyet, de a világ egyik legnagyobb techcégének ez az első próbálkozása. A cég nem csak egy újabb viselhető eszközként kezeli, hanem a vállalat környezeti érzékeléssel kapcsolatos jövőképének részeként tekint rá.

A Samsung nagy dobása a barcelonai Mobile World Congress-en a gyűrűbe zsugorított fitnesz- és egészségkövető eszköz. Dizájnjáról nem sok mindent lehet mondani, hiszen egy kicsit homorú körről van szó. Az alapszíne fényes fém, és három színben lesz kapható: platina ezüst, kerámia fekete és arany, de ez még nem végleges. A belseje fekete műanyagnak tűnik és tele van szenzorokkal. Az egészségkövető szenzorok, az akkumulátor és a processzor gyűrű formájú faktorba való illesztése hatalmas kihívás, így nem meglepő, hogy az egész szerkezet vastagabb és szélesebb, mint egy ékszergyűrű általában.

Jelenleg nem ismert a funkciólista, az akkumulátor mérete és egyéb specifikációk, a cég közlése szerint a gyűrű az "alvás, az aktivitás, a nyugalmi pulzusszám és a pulzusszám-változékonyság" nyomon követésére képes, és tartalmazza a menstruáció és a termékenység követését is. Mindezek az adatok a Galaxy Health alkalmazásba lesznek beépítve My Vitality Score néven. Ez a Georgia Egyetem modelljén alapul, amely négy tényezőt foglal magában: alvás, aktivitás, nyugalmi pulzusszám és pulzusszám-variabilitás. A Vitality Score a Galaxy Watch-okba is belekerül, elsőként a Watch 6-ra érkezik még idén, de a működéshez S24 sorozatú telefonra lesz szükség.


Egy gyűrű méretezése sokkal bonyolultabb, mint a legtöbb viselhető eszközé, mivel tökéletesen illeszkednie kell az ujjunkhoz, hogy ne essen le, ugyanakkor ne szorítsa el a vérkeringést. A Samsung 5-től 13-mas méretig kilenc különböző méretet vitt ki a kiállításra, a méretek S-től XL-ig vannak jelölve a gyűrű belső oldalán. A gyűrű "körülbelül 5-9 napig" bírja, mielőtt tölteni kellene, nagyobb méreteknél nagyobb akkumulátor lesz benne. (Az olyan befutott szereplők, mint az Oura egy 10 dolláros "méretező készletet" kínálnak műanyag karikákból, amellyel a leendő vásárlók kitalálhatják, hogy milyen méretű eszközre van szükségük.)

A vállalat a gyűrűt csupán egy lépésnek tartja a környezeti érzékelés nagyobb ökoszisztémájának kiépítésében, céljuk "az otthon köré összpontosított, összekapcsolt ellátást" biztosítani. Ahelyett, hogy egyetlen eszközre támaszkodnának, amelyet a felhasználó elfelejthet felvenni vagy feltölteni, a környezeti érzékelés mögött álló koncepció szerint az adatok gyűjtése több helyről történik majd. Gyűrű, óra, hűtőszekrény stb. - mindezek együttesen emlékeztetnek arra, hogy négy napja ettél utoljára zöldséget, és talán ezért érzed magad rosszul. Tehát a cég egy olyan holisztikus rendszert képzel el, amely az egyéni egészségügyi célokat támogatja, nem pedig egyetlen, a felhasználókat kontextus nélküli adatokkal bombázó kütyüt akarnak eladni.

A Samsung szerint a gyűrű valamikor "még idén" megjelenik, pletykák szerint a teljes leleplezés júliusban lesz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások