Hackerek már a cenzúrát is törik

Hackerek már a cenzúrát is törik

2001. május 8. 02:08, Kedd
Egy hackercsapat olyan internetes böngésző programot fejleszt, ami állításuk szerint lehetővé teszi, hogy könnyedén kijátsszuk a cenzúrát, és félrevezessük a hatóságokat.

A szoftver várhatóan júliusban lesz kész, és egy Gnutella-szerű hálózati felépítés, illetve egy kódolási mód kombinálásával kikerülhető lesz minden cég és kormány által bevezetett webes korlátozás. Az új böngésző fejlesztői azt nyilatkozták, hogy a programot azoknak az embereknek írják, akik sok információt nem kaphatnak meg, mert kormányuk letiltja az adott típusú weboldalak látogatását. Például Kína, Malajzia, Szingapúr, és sok arab ország erősen korlátozza a lakosság által látogatható honlapokat, mert attól félnek, hogy a fennálló rend ellen irányuló felforgató tevékenységekkel, pornográfiával, vagy politikai információval foglalkozó oldalak társadalmi feszültséget okozhatnak.

A cDc (Cult of the Dead Cow - a halott tehén kultusza) nevű hackercsapat készíti a Peekabooty nevű böngészőt, ami állítólag szinte teljesen lehetetlenné teszi bármilyen információ korlátozását a weben. A Peekabooty a Gnutella mintájára készül, tehát nincs központi szervere, és az adatokat a hálózatban levő számítógépen tárolja. A Peekabooty hálózat tagjai kérhetik bármilyen dokumentum vagy fájl felhelyezését a hálózatra. Amikor a fájl felkerül a hálózatra, a Peekabooty rendszere becsomagolja azt, kódolja, majd elküldi a számítógépre, amelyik a fájlt kérte. A cDc etikus hackercsapatnak nevezi magát, amely kreatív módon felhasználja a technológiát azok ellen, akik korlátozni akarják az információ szabad terjesztését, illetve arra, hogy zavarba hozzák a társaságokat, akik nem rendelkeznek megfelelő internetes biztonsággal.

Nagy Britanniában egy szabályzat szerint az internetszolgáltató társaságoknak fekete dobozt kell működtetniük, hogy a rendőrség könnyen nyomon követhesse az internetes adatforgalmat és kommunikációt. Viszont ha a Peekabooty-t elég sokan fogják használni, akkor annak kódolási módja lehetetlenné teszi a hatóságok számára, hogy ellenőrizzék az elektronikus kommunikációt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások