Ellentétben áll a magánélet védelme és a gyerekek korának ellenőrzése

Ellentétben áll a magánélet védelme és a gyerekek korának ellenőrzése

2024. április 2. 22:43, Kedd
Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója szerint a mobilalkalmazások áruházainak, például az Apple-nek és a Google-nek kellene szülői felügyeletet bevezetniük a közösségi médiában. Most a cég a Quest VR áruházával demonstrálja, hogy szerinte az alkalmazásboltokkal rendelkező eszközöknek hogyan kellene megközelíteniük az online korhatárellenőrzést.

A Meta ma bejelentette, hogy a Quest 2 és 3 felhasználóitól kéri a születésnapjuk újbóli megadását a koruk megerősítéséhez, hogy "megfelelő élményt, beállításokat és védelmet tudjanak nyújtani a tizenévesek és óvodáskorúak számára" - magyarázta a vállalat. A 13 és 17 év közötti tizenévesek profilja automatikusan privátra lesz állítva, a gondviselők pedig a szülői felügyeleti eszközökkel testre szabhatják a tizenévesek tapasztalatait. A 10 és 12 év közötti tizenévesek számára a szülőknek kell fiókot létrehozniuk. Ebben az esetben a szülők ellenőrizhetik, hogy a tizenévesek milyen alkalmazásokat tölthetnek le.

A felhasználóknak 30 nap áll rendelkezésükre, hogy megerősítsék életkorukat. Ha ezt nem teszik meg ezen időszakon belül, a fiókjukat ideiglenesen blokkolják amíg nem adják meg a születési dátumukat. Mivel a születési dátum megadásakor könnyű hazudni a korról, a Meta a véletlenül rossz születési dátumot beíró személyektől azt kéri, hogy személyi igazolvánnyal vagy hitelkártyával igazolják magukat. A Meta már korábban közölte a fejlesztőkkel, hogy 2024 márciusától kezdve megköveteli tőlük, hogy azonosítsák az alkalmazásuk célzott korcsoportját (tizenévesek, tizenévesek vagy felnőttek). Bejelentette továbbá a felhasználói korcsoportra vonatkozó API-k elindítását, amelyek hivatalosan a múlt hónapban indultak el. Az API-k lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy jelezzék a Meta felé, ha egy felhasználó túl fiatal az alkalmazásuk használatához.

Antigone Davis, a Meta globális biztonsági vezetője szerint a közösségi platformoknál is ezt a megközelítést kell alkalmazni, azaz új törvényekre van szükség, mert az alkalmazásboltok szolgáltatóit kell felelőssé tenni az életkor ellenőrzéséért. "Kihívást jelent, hogy egyszerre tudjuk meg valakinek a korát és próbáljuk védeni a magánéletet" - mondja Antigone Davis. A Meta a kormányoktól várja, hogy a mobilalkalmazások áruházainak üzemeltetőit, például az Apple-t és a Google-t bízzák meg a felhasználók életkorának ellenőrzésével, hogy az információkat meg lehessen osztani az eszközeiken használt alkalmazásokkal. Ez azt jelentené, hogy a felhasználóknak nem kellene egyik alkalmazásról a másikra igazolniuk életkorukat, mivel ezt egyszer, a telefonjuk beállítása során kellene megtenniük.

Igen ez pontosan az, aminek hangzik: a Meta más technológiai vállalatokra hárítaná a felelősséget.


Mindazonáltal el kel ismerni, hogy nehéz megfelelő módszert találni az életkor ellenőrzésére. Egy olyan módszernél, mint a születési adatok önbevallásos használata könnyű hazudni. A különböző szolgáltatásokban a Meta számos korhitelesítési módszert kipróbált. A Facebook Datingnél például a Yoti nevű mesterséges intelligencia-alapú arcfelismerő eszközt használta, és alkalmanként ellenőrizte a hatósági igazolványokat is, amelyeket rövid távon titkosítva tárol. Tökéletes megoldás azonban nincs. "Nincs egyetlen csodaszer" - mondta Davis. "Ezért gondolom, hogy az iparág hiába küzd, hogy egyszerű és könnyű megoldást találjon". Davis szerint a korellenőrzésnek a legegyszerűbb és a magánéletet legkevésbé sértő módja akkor van, amikor a fogyasztók a telefonjukat beállítják, különösen azért, mert ilyenkor a gyerekek és a tizenévesek valószínűleg a szüleik mellett vannak, ami növeli a pontosabb életkori információk esélyét.

Bár a kormányoknál a gyerekekre vonatkozó online biztonsági intézkedések forró téma, de világszerte nagy a megosztottság. Davis szerint ez bonyolult rendszert hoz létre a vállalatok számára, amelyben el kell igazodniuk. "Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy egyes országok meghatározzák a korellenőrzés típusát és formáját, mások pedig nem. Néhányan rendelkeznek valamilyen elképzeléssel, amelyeket szerintük alkalmazni kellene, mások nem kínálnak semmilyen fogódzót." - mondta Davis. "Sok jogszabályban jelentős kétértelműség van, és úgy gondolom, hogy a jelenlegi törvények mellett minden vállalat számára felmerül némi felelősséggel és kockázattal kapcsolatos aggodalom."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások