Kevesebbet ér a munka ha egy mesterséges intelligencia végzi?

Kevesebbet ér a munka ha egy mesterséges intelligencia végzi?

2024. április 21. 09:16, Vasárnap
Ugyanaz a munka gyorsabban elvégezve kevesebbet ér? Vagy minden az eredményről szól? Van értelme még manapság bármit órabérben számolni? Az MI használata a munka értékéről is vitát generál.

A mesterséges intelligencia átlagosan heti 30 percet takarít meg az Otto Group munkatársainak, és egy felmérés eredményei szerint az intenzív felhasználók akár három órát is megtakarítanak. És feladatköröktől és az MI-hez való hozzáértéstől függően bizonyára még ennél is nagyobb lehet az időnyereség. 30 perc, három óra - sok, de még fontosabb kérdéseket vetnek fel a mesterséges intelligencia révén elért termelési nyereségről szóló jelentések. A szolgáltatások olcsóbbá válnak, mert a szolgáltatók a mesterséges intelligencia révén munkaidőt takarítanak meg? Aki bevezeti versenyelőnyre tesz szert, mert a konkurensek ára alá tud menni? Vagy az MI úttörői és korai alkalmazói úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna?

Ha egy egyéni vállalkozó (legyen az jogász, fordító, grafikus vagy bármi egyéb) a ChatGPT segítségével öt perc alatt elvégezheti azt, ami korábban félórát vett igénybe, számára egyértelmű a nyereség, hiszen a megmaradt idejében pihenhet vagy szórakozhat. És ha továbbra is ugyanannyi munkát számlázhat ki az még jobb. De vajon hogy kezelik majd az emberek azt a tényt, hogy az MI-nek köszönhetően kevesebb időre van szükség egy megrendelés teljesítéséhez? Továbbra is ugyanannyi órát számláznak ki, mint korábban? Vagy kevesebben kell fizetni ugyanazért az eredményért? A munka a teljesítményről és a minőségről szól, vagy arról hogy valaki milyen eszközzel dolgozik?

Az órabér fogalma így vagy úgy, de teljesen elavult. Aki a munkát kizárólag az idő alapján határozza meg, az egy régi világban ragadt, amely az embereket "feldolgozógépekké" degradálja. Vagy az lesz a normális mind az ügyfelek, mind a vállalkozók számára, ha az időmegtakarítás miatt árcsökkentést követelnek, majd adnak? Régi tanmese az a történet, mely szerint egy ügyfél egy magas számla miatt panaszkodott a szerelőnek, aki a munkát mindössze 20 perc alatt elvégezte. A bölcs szolgáltató válasza: "Évtizedeken át tanultam, hogy csak 20 percet kelljen szánni rá".

Ma még elfogadott az "időt pénzért" elv. Sok munkahelyen van időnyilvántartási kötelezettség, kötelezően kitöltendő "tájmshít". A munkaadók és a szakszervezetek hosszú vitákat folytattak arról, hogy a tea, a pletyka és a vécézés valóban munkaidőnek számít-e. De hogyan mérjük majd a munka értékét, amikor a mesterséges intelligencia átveszi az uralmat, és az órabér fogalma teljesen elavulttá válik? Talán a botok teljesítményét is emberi munkaórákban kellene kiszámolni. Mindenesetre az biztos, hogy a fogalommal az unokáink nem fognak tudni mit kezdeni. Ugyanolyan lesz mint az autóknál a lóerő: értelmetlen, mint egy 650 lóerős sportkocsi, de ad valami összehasonlítási alapot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások