Új Volvo prototípus

Új Volvo prototípus

2001. május 12. 04:27, Szombat
[Wired] Mint tudjuk, elég nagy veszélyt jelent a gépjárművezetőkre, és a gépjárműben utazó személyekre, ha a sofőr vezetés közben mobiltelefont vesz a kezébe, és telefonálni kezd, de milyen veszélyt rejtene magában, ha a vezető a műszerfal közepére helyezett kijelzőn megjelenő TV-adást kezdené el nézni vezetés közben?

Nos ez a veszély a napokban Atlantában bemutatott Volvo Safety Concept Car (SCC) esetében nem áll fenn, habár az újdonságban egy viszonylag nagy kijelző tényleg helyet kapott a vezető szeme előtt. A rendkívül biztonságos járműveiről ismert Volvo cég sok egyéb újfajta biztonsági megoldás mellett a kijelzőre is nagy hangsúly fektetett, mert szerintük az ezen a képernyőn megjelenős plusz információk sokkal biztonságosabbá tehetik a közlekedést.

"Számtalan olyan dolog merül fel vezetés közben, ami elvonhatja a vezető figyelmét az útról, vagy magáról a vezetésről, ez pedig óriási veszélyeket hordoz magában. Az új prototípus kifejlesztésekor azt tartottuk a legfontosabb szempontnak, hogy egy olyan biztonságos autót hozzunk létre, mely arra hivatott, hogy A helységből B helységbe minél biztonságosabban jusson el azáltal, hogy megpróbáltuk elérni, hogy a vezető mindig csak előre, az útra tekintsen." - nyilatkozta Dan Johnston, a Volvo cég termékmenedzsere.Jó példa az új, műszerfalra helyezett kijelző használatára, hogy amikor a vezető hátramenetbe kapcsol, akkor a kijelzőn automatikusan megjelenik az ajtókon levő visszapillantókban, valamint a hátsó lökhárítókban elhelyezett kamerák képe. A fejlesztők szerint a 10 centiméter x 20 centiméteres méretű képernyőn olyan kép jelenik meg a kocsit körülvevő térről, melyben a vezető úgymond otthon érzi magát. A Volvo SCC-ben ezenkívül még az első ülések háttámlájába is kamerákat szereltek a svéd mérnökök, így a vezetőülésben helyet foglaló szülőknek ezentúl már nem kell hátrafordulniuk ahhoz, hogy rátekintsenek hátul ülő gyermekeikre.

A különböző, biztonságot fokozó berendezéseken kívül a Volvo mérnökei olyan dolgokra is figyeltek, mint például a kilincsbe épített ujjlenyomatleolvasó rendszer, melynek segítségével lényegében el lehet felejteni a kocsikulcsot, valamint az ujjlenyomat alapján az autó az aktuális sofőr korábban eltárolt üléspozícióját, kedvenc rádióállomásait is beállítja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások