Kiugróan sikeres a Raspberry Pi tőzsdére lépése

Kiugróan sikeres a Raspberry Pi tőzsdére lépése

2024. június 10. 14:29, Hétfő
Hatalmas a roham az olcsó számítógépeket gyártó cég részvényeiért, többszörösen túljegyezték azokat.

A vállalat több hónapos lebegetés után 2024. május 22-én jelentette be a londoni tőzsdére való bevezetési szándékát. A parkettre lépéstől 179 millió font bevételre számítanak, amivel a vállalat 540 millió font körüli értékelést kaphat. A részvények ára 2,80 font körül alakul, az ügyletet „többszörösen túljegyezték”. A chiptervező Arm 2023 végén kisebbségi részesedést szerzett a vállalkozásban. A tényleges kereskedés várhatóan június 14-én kezdődik.

A Raspberry Pi olcsó számítógépeket gyárt, amelyeket kezdetben a hobbistáknak és az oktatóknak szántak, de azóta az ipar is felkarolta őket. Egy nemrégiben készült jelentés szerint a globális ipari Raspberry Pi piac mérete 2026-ra eléri a 385 millió dollárt. Eben Upton, a Pi vezetője a következőképpen nyilatkozott a tőzsdei bevezetésről: „Mindig is igyekeztünk olyan vállalkozást működtetni, amely érdekes munkát végez és pénzt termel, és nem hiszem, hogy ezek az elvárások változni fognak. Továbbra is ugyanazokat a dolgokat fogjuk csinálni. Legalábbis amíg én vagyok a főnök.”

Upton elvetette az egyesült államokbeli tőzsdei bevezetés gondolatát : "Hibás az az elképzelés, hogy az Egyesült Államok valamiféle ígéret földje lenne a vállalkozások számára, különösen a technológiai vállalkozások számára. Azt hiszem, hogy ez a gondolat nagyrészt arra vezethető vissza, hogy egyesek szerint az amerikai vállalatok 20-szoros nyereséggel, a brit vállalatok pedig 10-szeres nyereséggel kereskednek. Ez egy nagyon durva modell, amely valahogy azt a benyomást kelti, hogy egy adott vállalat jobban teljesítene Amerikában. De ez a hatás elenyészik, ha nagyjából azonos méretű vállalatokat hasonlítunk össze - vélekedett.

Eközben Philip Colligan, a Raspberry Pi Foundation - egy brit székhelyű oktatási jótékonysági szervezet - vezérigazgatója - megpróbálta eloszlatni az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy a tőzsdei bevezetés mit jelent majd a vállalat számára. Kifejtette, hogy megnyílik az út az alapítvány tevékenységeinek bővítése előtt. "Egyszerűen fogalmazva, ahelyett, hogy minden évben részesedést kapnánk a vállalat nyereségéből, a részvényeink egy részét alapítványi tőkévé alakítjuk át, amelyet oktatási programjaink finanszírozására fogunk felhasználni. Az Alapítvány továbbra is jelentős részvényes marad, és a Raspberry Pi márkát továbbra is megosztjuk egymással. Ugyanolyan alapon veszünk majd részt a döntéshozatalban, mint a többi részvényes."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások