Változókorban vannak a kijelzők

Változókorban vannak a kijelzők

2001. június 13. 01:13, Szerda
Napjainkban a kijelzők leginkább LCD és CRT technológiákra épülnek. A CRT monitorok az asztali számítógépek esetében, míg az LCD kijelezők inkább a kisebb méretű eszközökben találhatók meg. A PC-khez használható nagyobb, TFT LCD monitorok is kezdenek elterjedni, de ezek népszerűségének egyelőre a magas áruk gátat szab. Bár jó hír, hogy az utóbbi időben ezeknek a monitoroknak az ára elkezdett csökkeni. A múlt héten megtartott Society for Information Display 2001 rendezvényen inkább már a modernebb technológiák kerültek középpontba.

A kisebb méretű kijelzők esetében a cégek egyre inkább az OLED (Organic Light-Emitting Diode) technológiákat részesítik előnyben, ami érthető is, hiszen az OLED kijelezőknek számos előnyük van a jelenlegi LCD megoldásokkal szemben. A lumineszkáló hatásnak köszönhetően nincs szükség háttérvilágításra, aminek számos előnye van. Egyrészt vékonyabb kijelzők készíthetők, másrészt alacsony fogyasztású működés valósítható meg. Az OLED kijelezők néhány hordozható készülékben és mobiltelefonban már megtalálhatók, de a jövőben minden bizonnyal sokkal szélesebb körben elterjednek majd. A Kodak például már elkészítette azt a színes, aktív mátrix, OLED paneljét, amely a Palm és a Pocket PC-kben is helyet kap majd. Az OLED megoldások egyelőre csak a kisebb kijelzők esetében használatosak, de a Sony már bejelentette, hogy a jövőben nagyobb méretű, OLED monitort is készíteni fog. A tervek szerint ez 13 colos lesz, és alig lesz vastagabb, mint egy hitelkártya.

A szakemberek szerint a monitorok esetében leginkább az LCD technológiáknak lesz nagyobb jövőjük. A cégek nemcsak a minél olcsóbb kijelzők fejlesztésére törekednek, hanem komoly fejlesztések folytatnak a minél jobb képminőség elérése érdekében is. A Toshiba például bemutatta a 20,8 colos QUXGA (3200 x 2400 pixeles) felbontású LCD monitorát. A Samsung pedig egy 24 colos, UXGA (1920 x 1200 pixeles) felbontású monitort fejlesztett ki.

A nagyobb méretű megjelenítők piacán leginkább plazma kijelzőkkel lehet találkozni. Ezek ára viszont már nagyon magas. A szakemberek szerint ezen a piacon nagy jövő vár az úgynevezett EL (electroluminescent) kijelzőkre. Az EL technológiák olcsóbb megoldást jelentenek, mint a plazmás eljárások, hiszen a fejlesztők szerint akár 40 százalékos költségmegtakarítás is elérhető.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások