Elveszítheti elsőségét a VIA Technologies

Elveszítheti elsőségét a VIA Technologies

2002. július 27. 14:42, Szombat
A tajvani VIA Technologies az év hátralévő részében könnyen elveszítheti a legnagyobb tajvani chipsetgyártónak járó címet, ha az AMD processzorpiaci részesedése tovább csökken.

Az Advanced Micro Devices (AMD) az idei évben folyamatosan veszített piaci részesedéséből. Ennek fő oka az Intel processzor árcsökkentéseiben, illetve az Athlon XP vonal AMD általi "elhanyagolásában" keresendő. Elhanyagolás, mert a társaság szemmel láthatóan minden erejét az új, Hammer magra épülő processzorok kiadására összpontosítja, a jelenlegi Athlon XP vonalon pedig elmaradnak a felhasználók által igényelt fejlesztések, mint amilyen például a 333 MHz-es rendszerbusz, és a 130 nm-es csíkszélességű gyártási eljárásra való váltás sem történt megfelelő gyorsasággal.

Mivel a VIA Technologies nem rendelkezik Intel chipset licensszel a Pentium 4 (-alapú) processzorokhoz, a társaság piaci részesedése ezen szegmensben kisebb a rivális SiS (Silicon Integrated Systems) részesedésénél. Ha a - tajvani chipsetgyártók közül - a SiS által dominált Pentium 4 piac bővül, a VIA fennhatósága alá tartozó AMD Athlon szegmens pedig visszaesik, az könnyen a VIA elsőségének elvesztését jelentheti.

A tajvani Market Intelligence Center (MIC) jelentése szerint a VIA globális chipsetpiaci részesedése valamivel 20 százalék fölött van, és elsősorban Pentium III-, illetve AMD Athlon-alapú chipkészleteknek tudható be. A SiS részesedése a Pentium 4 elterjedésével szintén elérte a 20 százalékot, a különbség tehát elenyésző, és a SiS-nek vannak jobb kilátásai az év hátrelévő részét illetően.

A VIA Technologies - Silicon Integrated Systems párharcon túl mindkét társaságnak igen komoly konkurenciával kell szembenéznie az Intel képében. A chipóriás a közelmúltban jelentősen lecsökkentette chipkészleteinek árát, ami jelentősen leszűkítette a tajvani gyártók árelőnyét.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások