Az Intel megnyitotta első európai processzor-fejlesztési központját

Az Intel megnyitotta első európai processzor-fejlesztési központját

2002. szeptember 23. 13:48, Hétfő
Az Intel Corporation a napokban a spanyolországi Barcelonában megnyitotta első európai mikroprocesszor-kutatási és -fejlesztési központját. Az Intel Labs Barcelona (ILB) névre keresztelt központ az Universitat Politecnica de Catalunya (UPC) keretein belül fog működni, elnökei között pedig az egyetem három professzora is megtalálható. Antonio Gonzalez lesz a fejlesztési központ egyik elnöke, aki immár tizenhat éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a mikroarchitektúrák fejlesztésében, a másik két elnök pedig Roger Espasa, illetve Toni Juan lesz, akik az Intel állítása szerint a nagy teljesítményű 64 bites mikroprocesszorok avatott szakértői. Az Universitat Politecnica de Catalunyáról röviden annyit érdemes tudni, hogy közel 30 ezer hallgatóval rendelkezik, ily módon jelenleg Spanyolország legnagyobb, műszaki képzést nyújtó felsőoktatási intézménye.

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel első európai mikroprocesszor-fejlesztési központjában a jelenlegi tervek szerint elsősorban olyan újfajta mikroarchitektúrás megoldásokkal és fordítóprogramokkal fognak foglalkozni, melyeket az Intel később a különböző vállalati, üzleti és fogyasztói platformok kapcsán kíván felhasználni. Az Intel Labs Barcelona kutatói várhatóan ugyancsak nagy hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy olyan új megoldásokat találjanak, melyek segítségével a jelenlegi mikroprocesszorok teljesítménye eggyel magasabb szintre lesz emelhető, még pedig oly módon, hogy ezzel párhuzamosan csökkenjen a processzorok teljesítményfelvétele, illetve hőtermelése.

"A Universitat Politecnica de Catalunya professzorai az elmúlt esztendőkben óriási tapasztalatra tettek szert a mikroprocesszorok architektúrális fejlesztését, illetve a chipek teljesítményének növelését, valamint fogyasztásának csökkentését illetően, így nem lehet kétséges, hogy az egyetem munkatársai az Intel elsőrangú fejlesztői gárdájával kiegészülve egy olyan professzionális csapatot alkotnak majd, melynek nem lesz párja" - nyilatkozta a fejlesztési központ megnyitásakor Justin Rattner, az Intel mikroprocesszorok fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója. Az Intel munkatársai egyébként nem kívánták elárulni, hogy a chipgyártó mennyi pénzt fektettett be az első európai fejlesztési központjába.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások