Órák alatt véget ért az első űrkutya élete

Órák alatt véget ért az első űrkutya élete

2002. november 1. 17:22, Péntek
Egy orosz tudós által napvilágra hozott információk szerint a világ első űrutazó állata, Lajka kutya messze nem élt olyan sokáig, mint azt a szovjetek állították 1957 novemberében.

Dimitrij Malasenkov, a szovjet űrprogram kezdeteitől közreműködő Moszkvai Biológiai Intézet tudósa múlt héten, a houstoni Űr Világkongresszuson mondta el, hogy a négylábú a túlmelegedés és a pánik következtében már néhány órával a kilövés után halott volt a Szputnyik 2 fedélzetén.

A szovjetek akkori hivatalos közleménye szerint Lajka egy héttel a kilövés után pusztult el és a történészek is úgy tartották, hogy a kutya legalább négy napig életben volt.


Hogy a történet főszereplőjéről bővebben is szóljuk, Lajka egy kóbor kutya volt mikor befogták és "kiképezték" az 113 kilogrammos Szputnyikkal történő űrutazásra. Malasenkov elmondása szerint a kutyákat úgy készítették fel a Szputnyik 2 szűk lakrészére, hogy 20 napon át fokozatosan kisebb ketrecekbe zárták őket. Ezzel együtt mikor eljutottak az űrkapszuláig, Lajkát kiláncolták, mozgását korlátozandó, és 10 napra elegendő élelmét illetve a vizet zselés formában kapta meg, nyilatkozta a BBC News-nak.

Ami a kapszulában uralkodó körülményeket illeti, egy szerkezet szívta el a széndioxidot, míg egy másik oxigént állított elő. Amint a hőmérséklet túllépte a 15 Celsius fokot egy hűtőventillátor lépett működésbe, ám ez nem volt elegendő, amikor Lajka kezdett pánikba esni.

A kutyára helyezett egészségügyi szenzorok jelezték, hogy a Szputnyik felszállásakor a négylábú pulzusa háromszorosára ugrott a nyugalmi állapotához képest. Rövidesen, a repülés közben a kapszulában a hőmérséklet és a páratartalom egyre inkább elkezdett növekedni. Bár Lajka szívritmusa kezdett visszaállni a normálisra hétórányi repülés után már semmilyen életjelet nem sikerült rögzítenie a földi irányításnak.

"A túlmelegedési sztoriról lehetett hallani, még a szovjet média is utalt rá akkoriban, de az, hogy 5-7 órán belül elpusztult megdöbbentett" - mondta Sven Grahn, egy svéd történész.

Mire a Szputnyik 2 teljesítette negyedik körét mindenki számára világos volt, hogy Lajka már nem él, mondta Malasenkov. Az űrkripta 2570-szer kerülte meg a Földet, majd 1958. április 4-én elégett a Föld légkörében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások