Mobil lézerek jelentik a hadviselés új korszakát

Mobil lézerek jelentik a hadviselés új korszakát

2003. április 19. 11:12, Szombat
A Star Wars stílusú lézerfegyverzet hamarosan megjelenik a harcmezőkön. Bár a katonák még nem fognak lézerpisztolyokkal puffogtatni, ám ezen kívül a lézer szinte bármely más harci alkalmazásra készen áll.

Tavaly az Egyesült Államok és Izrael hadserege már tesztelt egy a TRW által előállított vegyi lézert, ami ezúttal nem ballisztikus rakéták lelövésére szolgált, hanem sokkal kisebb, hagyományosabb célpontok ellen irányult, sikeresen hatástalanított 100 milliméteres rakétákat és tüzérségi lövegeket. Most egy új elektronikus változata még nagyobb erőt és mobilitást ígér.

"Forduló ponthoz érkeztünk a nagy erejű lézerrendszereket illetően" - mondta Brent Dane a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium lézer projektjének vezetője, aki munkatársaival közel hat éve az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma megbízásából csak a nagy erejű, hordozható, elektronikus lézeren dolgozik.


A terv szerint bemérés után egy lézer semmisití meg a rakétát

"A legújabb kulcsfontosságúvá váló szempont a lézereknél a mobilitás" - magyarázta Dane. "Ez a hatékonyság és egy olyan felépítmény elegyéből ered, ami lehetővé teszi a kis tömegű, de összetett,gépeket."

Egy speciális "sugárirányító" szoftver segítségével a lézer befog egy repülő rakétát, felhevíti a fémburkolatában rejlő robbanóanyagot, ami ennek hatására felrobban, mielőtt elérné a célpontját. A Lawrence Livermore laboratórium most fejlesztettek ki egy 25 kilowattos lézert és már dolgoznak egy 100 kilowattos változaton, ami Dane szerint elegendő erővel fog bírni, hogy egy rakétát két-három másodperc alatt megsemmisítsen.
Rajz egy mobil lézerről, és a valóság

A 100 kilowattos lézer 2010-re lesz harcra kész, tette hozzá Dane. Mindazonáltal a harctéri technológiák messze nem érnek véget a légvédelemnél. A lézerek nagy valószínűséggel elektromos hibrid Hummerek tetején fognak berobbanni a háborúkba.
"Ha szemügyre vesszük ezeknek a hibrid járműveknek az akkuit, akkor láthatjuk, hogy tökéletesen megfelelnek egy 100 kilowattos lézerrendszer ellátására"- mondta Dane.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások