Kevés mobilgyártó érez fellendülést

Kevés mobilgyártó érez fellendülést

2003. július 15. 14:56, Kedd
A kommunikációs ipar helyzete még mindig meglehetősen gyenge, és a társaságok döntő többsége továbbra is csak vár a fellendüléasre, de egyelőre nem érzékeli azt.

Bár néhány társaság javuló eredményekről számolt be, a mobiltelefonok és hozzájuk kapcsolódó kommunikációs berendezések gyártóinak többsége a fellendülés legkisebb jelét sem észleli. A mobiltelefon készülékek eladásai az elmúlt időszakban összeségében valamelyest növekedtek, de a mobilszolgáltatók tovább csökkentették új hálózati berendezésekre fordított beruházásaikat.

Ígéretes terület lehet viszont a Wi-Fi hálózati berendezések szegmense, amely a mobilszolgáltatók növekvő megrendelései miatt lendületes növekedés közepén áll. A mobilszolgáltatók az utóbbi időben drótnélküli hálózati elérési pontok létesítésével igyekeznek bővíteni szolgáltatásukat, a felhasználók pedig egyre inkább megbarátkoznak a megoldással.

A vezető mobilgyártók közül a közelmúltban a finn Nokia, és az amerikai Motorola is lefelé módosította negyedéves előjelzését, amely borús hangulatot adott az iparágnak, a Sony Ericsson pedig némileg növekvő piaci részesedése ellenére továbbra is veszteségesen működik.

Elemzők szerint több jelentősebb ok együttesen áll a mobiltelefon ipar továbbra is meglehetősen gyenge eredménye mögött. Ezek egyike a SARS fertőzési hullám által kiváltott aggodalom, amely egyelőre még nem múlt el, és különösen az ázsiai piacokra gyakorol jelentős hatást.

Júniusban a piacvezető Nokia többek között a SARS megbetegedések piacra gyakorolt hatásával, illetve a társaság túlzottan nagy raktárkészleteivel indokolta lefelé módosított éves előjelzését, amelyben így 8 százalék helyett 4 százalékos növekedés áll.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások