Jön a biodízel Belgiumban

Jön a biodízel Belgiumban

2004. január 20. 12:42, Kedd
[euro.hu] Többek között búzából és céklából készül a legújabb, környezetkímélő üzemanyag a dízelolajjal működő járművek számára. A biodízelt 2005-ben dobják piacra Belgiumban, a hagyományos üzemanyagnál alacsonyabb áron.

A dízelautók legkorszerűbb üzemanyaga kőolajból nyert hagyományos olaj és növényi olaj keveréke. A biotermék árban lekörözi majd a hagyományos dízelolajat, a belga kormány így igyekszik elérni, hogy a környezetromboló hatású hagyományos üzemanyag helyett a belgák az új, biodízelt válasszák. Az új termék tökéletesen használható lesz mindenfajta dízeljármű számára.

A biodízel eleinte két százalékban tartalmaz majd cékla- és búzakivonatot, ám 2010-ig ez az arány 6 százalékra nő. Az újítás támogatói szerint a biodízelnek igen sok előnye van, így például elenyészően csekély a hatása a globális felmelegedésre, hiszen elhasználásakor csupán széndioxid keletkezik.

A környezetbarát üzemanyag használata más előnyökkel is jár: csökkentheti Európa függőségét a máig legfontosabb nyersanyagforrással, a politikailag labilis Közép-Kelettel szemben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások